LONDON – Britanski poslodavci su početkom ove godine angažovali više radnika nego što je očekivano, ali je snažan rast plata još jednom izostao.

Zaposlenost je u prva tri mjeseca 2018. godine porasla za 197.000 ljudi na 32,34 miliona, što je najveći rast zapošljavanja od kraja 2015. godine i znatno iznad projektovanih 130.000 koliko su predviđali ekonomisti koje je anketirao Rojters.

Kada je riječ o zaradama, tu je slika mješovita, budući da je godišnja stopa rasta zarada, kada se izuzmu bonusi, ubrzala 2,9 odsto u tri mjeseca zaključno sa martom poslije rasta od 2,8 odsto iz tri mjeseca završno sa februarom, dok je, kada se uračunaju i bonusi, ona usporila na 2,6 odsto sa 2,8 odsto iz tri mjeseca zaključno sa februarom.

Ipak, realna osnovna zarada, prilagođena za stopu inflacije, porasla je za tek 0,4 odsto na godišnjem nivou.

Ekonomisti su, međutim, mišljenja da je snažno zapošljavanje signal da britanska ekonomija nije imala tako loš početak 2018. godine kao što je nedavno objavljeno, kada su preliminarne procjene pokazale rast britanske privrede od samo 0,1 odsto u prvom ovogodišnjem kvartalu.

Poslije najnovijih statističkih podataka, funta je pala za 0,07 odsto prema dolaru na 1,3546 dolara.