BRISEL – Evropska unija je ignorisala zahtjeve za obustavom subvencija Erbasu kojem je obezbedila više od 22 milijarde dolara nezakonite pomoći.

To se navodi u konačnoj presudi Svjetske trgovinske organizacije (STO).

Na ovu presudu je odmah reagovao zvanični Vašington, koji je zaprijetio uvođenjem sankcija na evropske proizvode, ako zvanični Brisel ne prestane “da nanosi štetu američkim interesima”, prenosi Rojters.

“Predsjednik Tramp je bio jasan kada je rekao da ćemo koristiti sva raspoloživa sredstva kako bismo osigurali slobodnu i pravednu trgovinu za dobrobit američkih radnika. Ovaj izvještaj jednom za svagda potvrđuje da je EU dugo ingorisala propise STO”, izjavio je američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer.

“Ako EU konačno ne preduzme akcije kako bi prestala da krši propise i šteti interesima SAD, zvanični Vašintgon će morati da primeni kontramere na evropske proizvode”, dodaje on.

U presudi STO se navodi da EU nije uklonila finansijsku podršku za najveći avion na svetu Erbas “A380” i najnoviji evropski avion za duge letove “A350”, što je nanelo štetu Boingu i radnicima u američkom vazduhoplovnom sektoru.

STO zaključuje da EU mora okončati nepravedne prakse i otkloniti štetu koju su prouzrokovale njene nezakonite subvencije. (Agencije)