BANJALUKA – Okružni privredni sud u Banjaluci donio je rješenje kojim se otvara stečaj u Tvornici opekarskih proizvoda (TOP) Banjaluka, a koja ne radi od 2017. godine.

Povjeriocima je ostavljen rok od 30 dana da prijave svoja potraživanja, a dužnici su pozvani da bez odlaganja izmire svoje obaveze prema ovom preduzeću.

Miladin Šukalo, nekadašnji direktor tvornice, ispričao je za “Nezavisne” kako je više razloga zbog kojih je preduzeće propalo, ali da je osnovni taj što su svojom imovinom, među kojom je i 142 dunuma zemlje, bili žiranti ostalim preduzećima u “Igmin” grupaciji, čiji su dio bili.

Međutim, kako kredit od 16 miliona maraka niko nije vraćao, aktivirane su hipoteke i bilo je jasno da spasa za ovu tvornicu nema.

“Drugi problem je bio i sa gliništem, koje se iscrpilo i bilo na kraju na toj lokaciji. Trebalo je da se selimo u Veriće, koji su 20 kilometara od Banjaluke, što bi automatski poskupjelo proizvodnju, a na sve smo imali i tehnoloških ograničenja da napravimo jeftin blok”, priča Šukalo.

Suočen s nagomilanim problemima, TOP Banjaluka 30. novembra 2017. godine je ugasio proizvodnju, a mjesec dana kasnije većina zaposlenih je dobila otkaz. Nakon završnog računa u decembru otpušteni su i ostali radnici, uglavnom oni koji su radili u administraciji.

“Radnicima, kojih je bilo oko 60, duguju se jedna plata i otpremnine u prosjeku od 3.000 maraka. Međutim, moje mišljenje je da se osim banaka u postupku neće niko namiriti”, zaključio je Šukalo.

Inače, u obrazloženju sudskog rješenja se navodi kako je preduzeće u svom posljednjem finansijskom izvještaju 2017. godine iskazalo prihode od 3,17 miliona KM, a rashode od 3,27 miliona KM i ostvarilo gubitak od 91.454 KM, dok je godinu dana ranije gubitak iznosio 737.337 KM. Evidentirane obaveze na dan 31. decembra 2017. godine iznosile su 2,18 miliona KM.

U rješenju se podsjeća kako je sud 15. jula 2017. godine donio rješenje kojim se prihvata plan restrukturiranja koji nije realizovan.

“U društvu je nastupila platežna nesposobnost, te nije bilo u stanju da podmiruje obaveze prema povjeriocima. Privredno društvo ima nepokretnu i pokretnu imovinu iz koje bi se mogla djelimično namiriti dospjela potraživanja razlučnih povjerilaca, a troškovi postupka bi se mogli obezbijediti unovčenjem imovine nad kojom postoji razlučno pravo”, stoji u obrazloženju rješenja.

Dejan Pjević, stečajni upravnik, nam je kratko rekao kako je juče primio rješenje suda, te da će u narednim danima detaljnije da se uputi u dokumentaciju preduzeća. (Nezavisne)how to budget household expensesprodvijenieok google скачать приложение vkанжелина джоли макияжжалюзи на окноbest time of year to visit russia