Konferencija o elektroenergetskom sektoru RS: Stanje i perspektive daljnjeg razvoja – iskustva iz reU organizaciji Udruženja ekonomista Republike Srpske „SWOT“ i Elektroprivrede Republike Srpske u Trebinju je 2. septembra , pred više od 50 učesnika , održana konferencija pod nazivom :„Elektroenergetski sektor RS: Stanje i perspektive daljnjeg razvoja – iskustva iz regiona“.

Prema riječima Saše Grabovca, izvršnog direktora Udruženja ekonomista Republike Srpske „SWOT“, cilj održavanja ove konferencije bio je upoznavanje šire javnosti sa dosadašnjim poslovanjem Elektroprivrede RS, odnosno preduzeća iz njenog sastava, te unapređenje daljneg poslovanja istih. Kako je istakao, poseban akcent stavljen je na strategiji razvoja elektroenergetskog sektora RS do 2030. godine, planovima Elektroprivrede RS kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, ali i problemima oko dodijeljenih koncesija i izgradnji malih hidroelektrana. S obzirom na iskazani interes javnosti za temu konferencije, Grabovac je najavio održavanje sličnih skupova i u budućem periodu.

Uvodno predavanje na ovoj konferenciji održao je Pomoćnik ministra za elektroenergetiku u Vladi RS Ljubo Glamočić koji je izrazio zadovoljstvo velikim interesovanjem javnosti za ovu konferenciju. U svom izlaganju o planovima daljnjeg razvoja elektroenergetskog sektora u RS, Glamočić je istakao kako je do 2030. godine planirano da u energetiku bude uloženo oko 11,5 milijardi maraka, od čega oko 5,5 milijardi maraka u elektroenergetski sektor, što će i u budućnosti omogućiti da energetika i dalje bude nosilac privrednog razvoja Srpske.

„Vlada RS je utvrdila prijedlog Strategije razvoja elektroenergetskog sektora RS do 2030. i ovaj dokument uskoro bi se trebao naći u skupštinskoj proceduri“, rekao je Glamočić te napomenuo kako je Vlada RS već krenula sa aktivnostima u realizaciji određenih projekata, prije svega u realizaciji projekta „Gornja Drina“, odnosno izgradnji četiri hidroelektrane u gornjem toku rijeke Drine. Istakao je da je već raspisan javni poziv za izbor strateškog partnera, te da su  određene velike inostrane kompanije već pokazale interese za izgradnju istih.

U nastavku rada konferencije Blagoje Šupić, izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove u Mješovitom holdingu Elektroprivrede Republike Srpske prezentovao je konsolidovane rezultate poslovanja preduzeća. Ističući da ERS posluje stabilno, naglasio je da je aktuelna Vlada RS odmah nakon svog konstituisanja krajem 2006. godine prepoznala ispravan način kako treba organizovati elektroenergetski sektor Republike Srpske donijevši odluku o osnivanju Mješovitog holdinga Elektroprivrede Republike Srpske. Šupić je naglasio da su kruna svega iznesenog postignuti rezultati u poslovanju. Takođe je naglasio da je za ostvarenje dobrih poslovnih rezultata u narednom periodu, kao i za održanje stabilnog elektroeneregetskog sektora Republike Srpske veoma bitno opredjeljenje Vlade RS da se ne vrši privatizacija Elektroprivrede, da se zadrži postojeća vlasnička struktura, a da se uvode strateški partneri samo kod izgradnje novih proizvodnih objekata, gdje će ERS učestvovati sa onoliko sredstava koliko joj bude na raspolaganju.

Nakon Šupića, prisutnima se obratio i Marko Mitrović, direktor Hidroelektrana na Trebišnjici, preduzeća koje se smatra za jedno od najuspješnijih iz sastava Mješovitog holdinga ERS-a, prezentujući ostvarene dobre poslovne rezultate za prvo polugodište 2010. godine.

Posebnu pažnju prisutnih izazvalo je predavanje Vladimira Malenkovića, savjetnika generelanog direktora Holdinga Slovenačke elektrane koji je govorio o restruktuiranju elektroenergetskog sektora u Sloveniji, njihovim iskustvima, te otvaranju tržišta. Malenković je napravio i poređenje elektroenergetskog sektora u Sloveniji i Republici Srpskoj te upozorio vlasti u Srpskoj, pozivajući se na iskustva iz Slovenije, da ne idu sa razdvajanjem proizvodnih preduzeća, jer se na taj način stvara nelogična konkurencija između preduzeća koja su u većinskom državnom vlasništvu, što nije dobro. Na kraju svog izlaganja, zaključio je kako bi vlade Slovenije i RS trebale ostati na sadašnjem stanovištu da se ne privatizuje ovaj sektor, jer privatizacija istog za sobom vuče mnogobrojne probleme. „Energetska nezavisnost zemlje treba da bude na prvom mjestu”, naglasio je Malenković.

Nakon Malenkovića pristutnim se obratio i Matthias Heinz, šef privrednog odjeljenja Njemačke oAmbasade u BiH koji je govorio o vjetro potencijalima RS, odnosno BiH, te spremnosti njemačke vlade da podrži određene projekte iz ove oblasti.

Organizatori konferencije omogućili su i predstavnicima kompanija Technor Energy i Energy Financing Team da široj javnosti predstave dokle su stigli u realizaciji svojih projekata – izgradnje HE Ulog (kod Kalinovika), odnosno četiri hidroelektrane na rijeci Bosna. Predstavnici ovih kompanija istakli su kako je posebna pažnja prilikom projektovanja ovih objekata posvećenja ekologiji i očuvanju životne sredine.

Budući da je Udruženje ekonomista uvijek podržavalo inovatore i uopšte ljude sa dobrim idejama, priliku da svoj pronalazak – vjetroturbinu za bazne stanice, predstavi javnosti dobio je i Miroslav Tešić, vlasnik preduzeća „Turbina IPD“ iz Kotor Varoša.

 Po završetku dijela predviđenog za prezentacije,  održan je i okrugli sto na temu – „Obnovljivi izvori energije“, čiji je moderator bio Blagoje Šupić , koji se , ovaj puta , skupu obratio kao Predsjednik sekcije za energetiku u Udruženju ekonomista RS „SWOT“.

Željko Ratković, direktor Direkcije za investicije u MH ERS-a predstavio je prisutnim istraživanja preduzeća o energetskim potencijalima Srpske kada je riječ o obnovljivim izvori energije, sa posebnim osvrtom na daljnu strategiju i planove preduzeća.

Nakon njega riječ je uzeo Predrag Aškrabić, predsjednik Komisije za koncesije RS, koji se osvrnuo na zakonsku regulativu za dobijanje koncesija, probleme sa kojima se Komisija u prethodnom periodu susretala, te iznio podatak da je u proteklom periodu ukupno dodjeljeno 263 koncesije. Najveći broj dodijeljenih koncesija njih 111 odnosi se na male hidroelektrane i od čega je tek nekoliko njih do sada realizovano.

U raspravi koja je uslijedila nakon ovih izlaganja istaknuto je da je u narednom periodu neophodno riješiti pitanje dodijeljenih koncesija, odnosno slučajeve u kojima koncesionar nije ispoštovao ugovorom predviđene odredbe o izgradnji malih hidrocentrala. Takođe, zaključeno je kako se u narednom periodu mora intezivirati donošenje zakonskih i podzakonskih akata vezano za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i preciznije definisti navedena problematika.

Nakon diskusija  prisutni su se složili da budućnost elektroenergetskog sektora Republike Srpske leži u obnovljivim izvorima energije, prije svega u hidro potencijalu koji je trenutno u Republici Srpskoj iskorišten samo 30%, da ne treba ići sa privatizacijom elektroenergetskog sektora, već da  strategija daljnjeg razvoja treba biti usmjerena ka zadržavanju postojeće strukture vlasništva u postojećim proizvodnim objektima, kao i pronalaženju strateških partnera – velikih inostranih kompanija, koje bi ulagale u izgradnju novih energetskih objekata u Srpskoj, gdje bi ERS učestvovala u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima.

Blagoje Šupić je ocijenio da je skup u potpunosti ispunio svoj cilj, jer su se čuli izuzetno kvalitetni i korisni prijedlozi vezani za unapređenje elektroenergetskog sektora RS. Zatvarajući Konferenciju iznio je mišljenje da je broj prisutnih na ovoj konferenciji, kao i njihova zainteresovanost i praćenje svih prezentovanih tema od početka do kraja konferencije,  najbolji pokazatelj da je ista u potpunosti uspjela i ispunila svoju misiju.

Predrag_AskrabicKomisija_za_koncesije_RS
Mr_Zeljko_Ratkovic_MH_ERS
Miroslav_Tesic_Turbina_IPD
Svetomir_Prokic_EFT
Dr_Vladimir_Malenkovic_Slovenske_elektrane
Dr_Ljubo_Glamocic_Ministarstvo_energetike

 

Izvor SWOT