U organizaciji Udruženja ekonomista RS – SWOT u Banja Luci je 7.9.2011 održan okrugli sto na temu Interna revizija u RS- stanje i perspektive.

Pomenuti skup je organizovan u saradnji sa PREF – društvom za upravljanjem penzijskim rezervnim fondom Republike Srpske. Na skupu je predstavljena trenutna pozicija interne revizije u Republici Srpskoj iz oblasti: javnog sektora, banaka i osiguravajućih društava i javnih preduzeća. Cilj skupa je bio da se na što bolji način prikaže kakva je trenutna percepcija o internoj reviziji, koja je njena uloga i na koji način unaprijediti već uspostavljenu funkciju interne revizije. Okrugli sto je okupio značajan broj učesnika kako internih revizora tako i predstavnike menadžmenta iz različitih oblasti (Vladine institucije, bankarstvo, osiguranje, javna preduzeća, akcionarska društva).

Funkcija interne revizije je neophodna i kao takva se i uspostavlja u institucijama Republike Srpske. Vlasti Republike Srpske su prepoznale njen značaj i donošenjem Zakona o internoj reviziji u javnom sektoru, Strategije za uspostavljanje i razvoj interne finansijske kontrole u javnom sektoru  i Akcionom planu implementiranja strategije  su stvorile normativni okvir za uvođenje i pozicioniranje interne revizije. 

Učesnicima okruglog stola se obratio i Generalni sekretar Službe Predsjednika Republike Srpske dr. Siniša Karan koji je istakao da je interna revizija od strane Predsjednika Republike Srpske prepoznata kao izuzetno važna poslovna funkcija institucije, i kao takvu u narednom periodu  Služba Predsjednika Republike će  uspostaviti funkciju interne revizije.

Moderator skupa i predsjednik sekcije za reviziju pri Udruženju mr Milovan Bojić istakao je da je pravilno pozicioniranje i razumijevanje šta u suštini  predstavlja interna revizija najvažnija aktivnost. Često se interna revizija veže za računovodstvene funkcije u organizacijama  dok je ustvari  njena uloga puno značajnija i odnosi se na sve poslovne funkcije u organizacijama.  Ona ne kreira poslovne aktivnosti, ona ih unapređuje.

Skupu su se takođe obratili i Boško Čeko glavni revizor Republike Srpske, Slavica Injac direktorica Agencije za bankarsto Republike Srpske,  Blagoje Šupić izvršni direktor za ekomoske poslove Elektroprivrede Republike Srpske, Uroš Aćanski direktor sektora za finansijsko savjetovanje u preduzeću za konzalting i reviziju KPMG Beograd. 

Generalni zaključak skupa je da se funkcija interne revizije treba razvijati, da organizacije mogu imati veliku pomoć ako na pravi način uspostave funkciju interne revizije i dobro je pozicioniraju. Svakako ove aktivnosti treba promovisati, razvijati saradnju između eksterne i interne revizije, razmjenjivati iskustva iz ove oblasti, organizovati što više skupova uz saradnju sa Ministarstvom finansija Republike Srpske kao najodgovornijom institucijom za ovu oblast u Republici Srpskoj istakao je na kraju Predsjednik Upravnog odbora ekonomista Republike Srpske Darko Pejić.

 

 

Izvor