Edukacija kadrova o metodologiji izrade Cost benefit analize u sklopu investicionih studija je izuzetno važna, jer bez tih kvalitetnih dokumenata nema privrednog razvoja zemlje, istaknuto je na seminaru "Cost benefit analiza u kontekstu investicione studije", koji je u organizaciji Udruženja ekonomista RS – SWOT održan 12.10. u hotelu Talija u Banjaluci.

Biserka Zamostni, predavač iz Razvojne agencije DAN iz Varaždina, kazala je da praktično svaki evropski projekat zahtijeva izradu investicione studije.

Ona je objasnila da postoje dvije grupe studija – klasične studije izvodljivosti za privatno preduzetništvo, te za projekte razvoja javne infrastrukture koji stvaraju preduslove za privredni razvoj.

"Nužno je raditi Cost benefit analizu kao indikator društvenih koristi, koje nisu u prvi mah vidljive i koje se možda ne mogu mjeriti klasičnim metodama, jer bi mogle pokazati da nemaju održivosti. No, bez takvih projekata ne bi bilo razvoja društva. Naprotiv, smatramo da bez ulaganja u komunalnu infrastrukturu nema razvoja privrede niti, na kraju krajeva, razvoja civilnog društva", istakla je g-đa Zamostni.

Izrada Cost benefit analize, kako ukazuje, do izbijanja svjetske finansijske i ekonomske krize slabo se koristila u praksi, s obzirom na to da su banke plasirale komercijalne kredite, a država dijelila pomoć, bez traženja poslovnih planova korisnika.

"Kriza u privredi je doprinijela da se prije ulaganja kroz investicijsku studiju mora dokazati da li je projekat održiv, odnosno opravdan", naglasila je ona.

Bojan Jojić, predsjednik Sekcije za lokalni razvoj u Udruženju ekonomista RS SWOT, kazao je da su učesnicima seminara prenijeli inicijalna znanja o metodologiji Cost benefit analize, kao dijela investicionih studija.

"Radimo na pripremi predstavnika institucija, lokalnih zajednica i privrednika, koji treba da se pripreme za nadolazeće projekte i fondove Evropske unije", istakao je Jojić.

Učesnici seminara mogli su da se upoznaju detaljnije sa sljedećim temema:

– metodologija izrade Studije izvodljivosti za investicione projekte

– uvod u finansijsku analizu projekata

– određivanje visine investicije

– mogući izvori finansiranja projekata

– formiranje prihoda – koristi od projekata

– formiranje društveno korisnih troškova zajednice u periodu od 25 godina

– ekonomski tok društvenih koristi i troškova

– neto sadašnja vrijednost koristi i troškova

– rezultati Cost benefit analize projekata

– zaključka ocjena projekta (benefit-cost ratio).

Seminaru je prisustvovalo 50 učesnika iz jedinica lokalne samouprave, javnih i privatnih preduzeća, državnih institucija i drugih organizacija.

 

Izvor