2018. godina u novcu

 

Trgovinski sukobi, eksplozija globalnog duga, te prilično nepostojana tržišta su bila samo početak ove godine. Ovo su brojke koje su obilježile svjetska tržišta i svjetske ekonomije ove godine.

 

VALUTE:  Argentinski pezos je bila valuta koja je najgore prošla ove godine, u odnosu na sve ostale valute. Pezos je tokom 2018. izgubio polovinu svoje vrijednosti.

 

PRIRODNI GAS: Nakon sporog rasta tokom većine godine, prirodni gas je naglo skočio za 41 odsto, što je izazvalo brigu među dobavljačima jer su najavljivane sve niže temperature, a zaliha nije bilo. Međutim, cijena se brzo oporavila početkom decembra, ostavljajući trgovce gasom u gubicima.

 

BITKOIN: Bitkoin se ove godine vratio, tj. pao na zemlju. Ova kriptovaluta je pala ispod 3500 dolara nakon što je u januaru njegova vrijednost iznosila rekordnih 16.700 dolara. Ipak, krajem godine došlo je do oporavka. Naime, bitkoin je krajem novembra zabilježio najveću dnevnu porast od skočivši za čak 11 odsto. Vrijednost najpoznatije kriptovalute pala je za oko 80 odsto u odnosu na vrijednost koju je imala prošlog decembra. Samo u posljednja tri mjeseca bitkoin se istopio za skoro 50 procenata.

 

MILIJARDERI: Ovo je bila prilično nesigurna godina za velike tehnološke kompanije u SAD i Kini. Ipak, najviše sreće ove godine imao je osnivač Amazona, dok vlasnik Facebook-a bio daleko ispod očekivanja., 

 

TARIFE: SAD pokrenula pravi trgovinski rat tokom ljeta. Naime, Tramp je uveo namete na kinesku robu vrijednu 50 milijardi dolara. Kina je ubrzo odgovorila svojim porezima na američkim robu, i u tom nadmudrivanju je prošla godina. Vrijednost robe sa dodatnim tarifama koje su im nametnute od strane dviej države sada iznosi 360 milijardi dolara.

 

BDP ŠIROM SVIJETA: Ekonomija Venecuele je pretrpila najveći udar, dok je ekonomija Libije zabilježila najbrži rast, prema procjeni MMF-a.

 

GLOBALNI DUG: Svjetski dug je više nego udvostručen u odnosu na period od prije 15 godina. Razlog je uglavnom taj što se svjetske vlade, kao i korporacije, sve lakše odlučuju na pozajmice i kredite.

 

KAMATNE STOPE: SAD, Južna Koreja i Indonezija su učvrstile svoje monetarne politike, dok su Japan, Kina i područje evrozone ostalo u pat poziciji.

 

VENECUELANSKA INFLACIJA: Stopa inflacije u Venecueli se procjenjuje na 1,37 milion procenata, prema  O tome najbolje govori podataka da šoljica kafe poskupjela za čak 200,000 procenata za godinu dana. MMF predviđa da će do 2023. godine inflacija u Venecueli dostići čak 10 miliona odsto. (BLOOMBERG)