Udruženje ekonomista RS – SWOT je 25. aprila u Banjaluci i 27. aprila u Bijeljini organizovalo konferenciju “Naplata potraživanja u Republici Srpskoj” kojima je prisustvovalo ukupno 130 učesnika.

Na konferenciji je istaknuto da je otežana naplata potraživanja za isporučenu robu i izvršene usluge postala najveći problem privrede RS, generisan, između ostalog, izuzetno dugim sudskim procesima, koji, kako se moglo čuti, traju i po 10 godina.

Aleksandar Sajić iz Advokatske kancelarije "Sajić" iz Banjaluke, jedan od predavača na seminaru, je kao najizraženiji problem u naplati potraživanja, naveo dužinu trajanja sudskih postupaka.

On smatra da bi to trebalo da se preduprijedi ugradnjom mehanizama koji bi dužnicima otežali izigravanje obaveza, ali i povećanjem broja sudskih izvršilaca kada dođe do sudskih procesa.

Siniša Bosnić, sudija Okružnog privrednog suda u Banjaluci, učesnike konferencije upoznao je s tim da sudski procesi traju dugo zbog kompleksnosti postupaka, zakonskih nelogičnosti, malog broja sudskih izvršilaca i njihove nemotivisanosti za efikasan rad.

"Sudski izvršioci, pa i sudije, nemaju motiva da se previše trude, jer je riječ o osjetljivim predmetima u kojima se dužnicima uzima pokretna ili nepokretna imovina, a oni postupali ili ne postupali, dobijaju istu platu", ukazao je Bosnić.

Zbog toga smatra da treba sprovesti radikalne promjene i uvesti privatne izvršitelje po uzoru na mnoge zemlje Zapada, kao i Makedoniju u kojoj se to pokazalo kao pun pogodak.

Irena Mojović, notar iz Banjaluke, ukazala je tokom izlaganja na značaj izvršne notarske isprave za sigurnost stranaka, o načinima izvršenja bez sudskog postupka i ostvarenju imovinskih prava.

Na kraju obje konferencije održani su okrugli stolovi posvećeni mogućnostima unaprijeđenja pravnog i institucionalnog okvira za naplatu potraživanja u RS.

 

Izvor