BANJALUKA – “Aerodromi Republike Srpske” putem javne aukcije planiraju da ponude 1.329.378 akcija, a novac od prodaje, kako su istakli u ovom preduzeću, biće usmjeren za kapitalne projekte.

Odluka o prodaji akcija akcionarskog društva “Aerodromi RS” Banjaluka je spremna i biće razmatrana na vanrednoj sjednici Skupštine akcionara ovog preduzeća 29. maja.

U ovom preduzeću istakli su da je prodaja sopstvenih akcija, čija je procijenjena vrijednost 0,30 KM po komadu, zakonska obaveza, jer je postupajući po pravosnažnim sudskim presudama po tužbama nesaglasnih akcionara 3. jula 2020. godine i 2. novembra 2021. godine izvršilo otkup ukupno 1.329.378 redovnih akcija klase A.

Na taj način su, kako je objašnjeno, stečene sopstvene akcije u istom iznosu, odnosno učešće od 13,13 odsto u ukupnom broju akcija.

– Zakonom o privrednim društvima RS je određeno da se sopstvene akcije moraju otuđiti u roku od tri godine od dana njihovog sticanja. Ovo nas obavezuje na prodaju sopstvenih akcija do 3. jula ove godine. U suprotnom, preduzeće je u obavezi da poništi sopstvene akcije i izvrši smanjenje osnovnog kapitala za iznos knjigovodstvene vrijednosti akcija – kazali su u preduzeću “Aerodromi RS”.

Sredstva ostvarena eventualnom prodajom sopstvenih akcija planom poslovanja planirana su, kako su istakli, za kapitalna ulaganja.

Dodali su da će akcije u skladu sa odlukom Skupštine akcionara biti ponuđene na prodaju i to unošenjem prodajnog naloga na slobodno tržište Banjalučke berze.

– Ishod prodaje zavisi od interesa na tržištu. Preduzeće je u toku 2021. godine ponudilo na prodaju prvi paket akcija na tržištu hartija od vrijednosti, ali nije došlo do realizacije prodaje – rekli su u ovom društvu koje u ovoj godini, kako je ranije navedeno, planira da preveze 478.411 putnika, što bi u odnosu na 2022. bilo povećanje od 39,47 odsto.

Imajući u vidu povećanje broja putnika, prioritet ovog preduzeća u narednom periodu je rekonstrukcija aerodromske zgrade, kao i otkup zemljišta za proširenje piste.

U trogodišnjem planu poslovanja Aerodroma, odnosno u periodu od 2023. do 2025, navedeno je da i ove godine nastavljaju da saobraćaju sve dosadašnje avio-linije, uz uvođenje dva nova čarter leta za Atinu i Tunis, s tim da se očekuje i uvođenje novih destinacija u saradnji sa kompanijama “Rajaner” i “Vizer”.

Prihodi

Kada je u pitanju poslovanje “Aerodroma RS” za ovu godinu, planirani su prihodi u iznosu od 7,77 miliona KM, što je za 28,4 odsto više u odnosu na procjene u 2022. godini.

Najveće povećanje prihoda, kako je navedeno ranije, očekuje se od prodaje robe, odnosno od ugostiteljske djelatnosti. Planirano je povećanje prihoda i od aerodromske takse, kao i od avio-opsluživanja. (Glas Srpske)