NJUJORK – Akcije poznatih američkih kompanija porasle su nakon problema na finansijskom tržištu i poboljšalo se stanje na Vol Stritu, prenosi CNBC.

Akcije Fedeks porasle su za 11,6 odsto nakon što je zarada kompanije u trećem kvartalu nadmašila očekivanja. Ova kompanija zaradila je 3,41 dolara po akciji, što je iznad prognozirane zarade 2,73 dolara po akciji.

Na kraju današnjeg trgovanja akcije švajcarske banke Kredi Svis pale su za 4,1 odsto, iako su u četvrtak na kratko doživjele nagli rast, nakon objave da će pozajmiti 50 milijardi franaka (54 milijarde dolara) od švajcarske nacionalne banke. Kompanija “Nvidia”, koja proizvodi čipove, zabilježila je rast veći od dva odsto pre otvaranja berze, nakon što je “Morgan Stanley” dao pozitivnu ocjenu. Cijene akcija Prve republičke banke (First Republic Bank) opale su 13,3 odsto tokom rane trgovine.

Međutim, u četvrtak su se akcije privremeno oporavile za gotovo 10 odsto, nakon što je grupa od 11 banaka, uključujući Američku banku i Goldman Saks, dogovorila da uloži u nju 30 milijardi dolara. Takođe, cijena akcija banake “Zions Bancorp”, “Comerica” i “KeyCorp” pale su za: 2,7 odsto, 1,3 odsto i 1,6 odsto. Akcije Bumble porasle su za jedan odsto pre otvaranja berze nakon što je Siti banka započela finansiranje te aplikacije za upoznavanje, navodeći da bi njene akcije mogle da rastu više od 20 odsto. Cijene akcija medijske kompanije “Warner Bros Discovery” porasle su za 4,2 odsto, nakon što je “Wolfe Research” dao dobru ocjenu i prognozu da će akcije te kompanije rasti više od 40 odsto u narednim mjesecima. (Tanjug)