VAŠINGTON – Akcije banaka u Aziji i Evropi su pale, uprkos uvjeravanjima predsjednika Džozefa Bajdena da je finansijski sistem SAD siguran nakon kolapsa dvije velike američke banke.

Pad je uslijedio nakon što su vlasti SAD objavile niz mjera da bi uvjerili pojedince i kompanije u sigurnost američkog bankarskog sistema i objavile da će garantovati povlačenje ukupnih depozita Banke silikonske doline (SVB) poslije njenog kolapsa, prenosi BBC.

Pored banke SVB vlasti će dozvoliti pristup depozitima i banci Signature Bank, koju je zatvorilo regulatorno tijelo. Bajden je obećao da će učiniti “sve što bude potrebno” da zaštiti bankarski sistem. Iznenadni bankrot dvije banke izazvao je strah od veće krize. Investitori strahuju da bi druge banke mogle da budu pogođene posljedicama kraha, a akcije na globalnom nivou su zabilježile oštar pad. Akcije finansijske grupe Tokio Micubiši UFJ, najvećeg kreditora u zemlji po imovini, pale su za 8,1 odsto na berzama u Aziji sredinom dana, prenosi BBC.

U ponedjeljak su španska Santander i njemačka Komercbank zabilježile pad vrijednosti akcija za više od 10 odsto u jednom trenutku. Niz manjih američkih banaka pretrpio je još gore gubitke od evropskih banaka, uprkos uvjeravanju klijenata da imaju više nego dovoljno sredstava da se zaštite od finansijskih šokova, navodi BBC.

Američko regulatorno tijelo je u petak zatvorilo SVB, koja je bila specijalizovana za kreditiranje tehnoloških kompanija. To je najveći krah jedne američke banke od finansijske krize 2008. godine. U nedjelju su vlasti preuzele Signature Bank u Njujorku, koja je imala mnogo klijenata uključenih u kriptovalute.