BANJALUKA – U RS je značajno povećan broj preduzeća koja su zapala u polugodišnje gubitke i više nego uduplala njihovu zbirnu finansijsku dubiozu u odnosu na isti period lani.

Finansijski izvještaji akcionarskih društava u RS za prvih šest mjeseci ove godine pokazali su da je broj gubitaša u protekloj godini dana povećan sa 174 na 213, čime su pretekli broj profitabilnih kompanija, dok su njihovi ukupni gubici porasli sa oko 75 miliona na skoro 160 miliona KM.

Od desetak preduzeća koja su pretrpjela najveći finansijski udar, polovina je iz metalskog i automobilskog sektora, što ekonomisti ocjenjuju udarom globalne recesije koja je srezala potražnju i cijenu proizvoda od metala na svjetskom tržištu. Radi se o "Famosu" iz Istočnog Sarajeva, koji je od lanjske polugodišnje simbolične dobiti od 30.000 KM u prvih šest mjeseci ove godine zapao u gubitak od sedam miliona KM, te gradiški "Metal", koji je dobit od 800.000 KM zamijenio minusom od 2,5 miliona KM.

Svoje polugodišnje gubitke značajno su uvećali zvornički "Birač", sa 2,7 na šest miliona KM, te dvije "Jelšingradove" fabrike – "Livar livnica čelika", koja je minus od 55.000 KM produbila na 2,3 miliona KM, i Fabrika alatnih mašina sa 67.000 KM na 1,1 milion KM. U grupu pogođenu krizom se, smatraju ekonomisti, djelimično mogu ubrojati i "Željeznice RS", koje su najviše zbog pada teretnog prevoza uvećale polugodišnji minus sa 4,8 na čak 14 miliona KM.

"Uzrok ovakvog stanja je prije svega svjetska ekonomska kriza, što se posebno vidi u metalskoj industriji, koja je pretrpjela najveće gubitke. Preduzeća iz tog sektora teško će se moći oporaviti i iduće godine, jer će kriza ovdje jenjavati sporije nego na Zapadu zbog toga što je naša privreda odranije ranjiva zbog nagomilanih obaveza", smatra Goran Račić, predsjednik Skupštine Udruženja ekonomista RS – SWOT.

Podaci sa Banjalučke berze pokazuju da je najveći polugodišnji gubitaš u RS, ipak, Rafinerija nafte Brod, koja je utrostručila finansijski minus koji sada iznosi 58,4 miliona KM, dok je drugi značajni kapacitet iz naftne industrije, Rafinerija ulja Modriča, prošlogodišnji šestomjesečni profit od 340.000 zamjenila gubitkom od 3,8 miliona KM.

Račić ukazuje da su obje rafinerije u drugačijoj, znatno povoljnijoj situaciji, jer na njihove gubitke, ističe, nije uticala kriza već povećanje troškova zbog obimnih investicija koje će se kasnije i te kako isplatiti.

"U Rafineriji nafte su radili na osposobljavanju pogona kako bi podigli proizvodni kapacitet i kvalitet naftnih derivata, a slična situcija je i u Rafineriji ulja koja je investirala u nove pogone", kazao je Račić.

Dragica Ristić, izvršni direktor Privredne komore RS, ukazala je da privreda u zadnjih mjesec-dva generalno bilježi zaustavljanje pada prihoda, što ipak, napominje, neće uticati na značajniji popravak finansijske slike do kraja godine.

"Trend pada se zaustavlja, ali je pitanje kada će naša preduzeća vratiti rezultate na nivo iz 2008, jer će to biti zaista teško", naglasila je Ristićeva.

"Telekom Srpske" predvodi dobitnike

Od ukupno 388 preduzeća koja su dostavila svoje finansijske izvještaje Banjalučkoj berzi, njih 174 je ovogodišnje polugodište okončalo s profitom koji je zbirno smanjen za osam procenata.

Ukupna dobit preduzeća u periodu januar – jun ove godine iznosila je 96,6 miliona KM, od čega na "Telekom Srpske" otpada čak 58 odsto (55,9 miliona). Po visini profita slijede GP "Krajina" Banjaluka sa 5,4 miliona KM, HE na Drini sa 3,2 miliona, "Elektrobijeljina" sa tri miliona KM i Hidroelektrana na Vrbasu sa 2,9 miliona KM.

Izvor Nezavisne novine