BIJELJINA – Bjeljinac Igor Perić, sa američkom kompanijom “Bajomek”, otvorio je u Bijeljini firmu u kojoj je zaposlio 12 radnika.

Cilj mladog stručnjaka informacionih tehnologija jeste da potencijal mladih s naših prostora prepoznaju i strane kompanije. Posjetio ih je i američki ambasador Erik Nelson.

“Bajomek” je tehnološki razvojni centar koji se bavi analizom pokreta i vibracija u industriji i raznim oblastima. Izvoze isključivo na američko tržište.

– Mjerimo stvari kao što su centar ravnoteže, centar pažnje, način šetanja i da te informacije pošaljemo relevantnim osobama, kliničarima, doktorima, stručnjacima koje te informacije mogu da koriste za razne dijagnostike, odnosno procjenu efikasnosti nekih terapija ili tretmana – naglašava r Perić.

Mladi inženjeri i programeri, znanjem, svestranošću i marljivim radom, dokazuju da mogu da grade budućnost i imaju odličnu perspektivu i u svojoj zemlji.

– Ovo je jedan od najpozitivnih primjera u našem gradu, a možda i u čitavoj Srpskoj kako se mladim ljudima daje prostor za napredak, rad i usavršavanje – istakao je programer Stefan Petković.

Ivana Pijetlović, učenica Gimanzije “Filip Višnjić”, naglašava da jo ovo dođe kao nastavak školovanja.

– U toku svog školovanja nisam stekla nikakvo iskustvo ni znanje iz samog programiranja i softverskog inžinjerstva tako da sam ovo ocijenila kao odličnu priliku, gdje bih mogla da nastavim svoje obrazovanje i rad na sebi – rekla je Ivana Pijetlović.

Ova kompanija dobar je primjer STARTAP kompanija osoba, koje se vraćaju iz dijaspore i ulažu u zavičaj, ocijenili su predstavnici američke ambasade

– Pozvao bi i podstakao zvaničnike u Republici Srpskoj i BiH da slušaju ljude poput Igora, koji imaju ideju o tome kako privući direktne strane investicije i zaposliti mlade, talentovane ljude u BiH – poručio je Erik Nelson, američki ambasador u BiH.

U firmi “Bajomek” planiraju da povećaju broj zaposlenih. Organizuju i obuku za studente i srednjoškolce, sve u namjeri da doprinesu razvoju svog grada i Srpske, da bi i mladi ostali na ovim prostorima. (RTRS)