LONDON, PARIZ – Eventualna recesija u Sjedinjenim Američkim Državama predstavlja najveću prijetnju i rizik upravo za Evropu, ukoliko do nje dođe, upozorio je Žan Klod Triše, bivši predsjednik Evropske centralne banke (ECB).

On je dodao da je neophodna hitna reakcija centralne banke, ali i drugih institucija kako bi se to izbjeglo.

On smatra da sama Evropa ima i sopstvene velike izazove, kao i mnoge strukturalne reforme, koje mora da implementira, ali da se ne smiju previdjeti postojeći rizici. Govoreći na ekonomskom skupu u Aplbahu, u Austriji, Triše je upozorio na te rizike, koje mnogi nastoje zanemriti:

„Ja, lično, najviše bih se skoncentrisao na mogućnost recesije u SAD, jer ukoliko dođe do toga, to može ugroziti sve poslovne partnere Amerike, među kojima i Evropa“, rekao je Triše.

Iako je došlo do smanjena rasta američke ekonomije u posljednje vrijeme, ipak, većina analitičara i ekonomista i dalje predviđa rast oko 2% godišnje, s obzirom na kontinuiran rast plata, a samim time i rast potrošnje. Ipak, to važi samo ukoliko kompanije ne stanu sa investicijama ili počnu otpuštati radnike, što će svakako dovesti do velike nestabilnosti.

Triše smatra da rast u SAD u posljednje vrijeme bio zaista značajan.

„Ali, čak i da je sve tako, to ne može trajati dovijeka. Riječ je o ciklusima koji se smjenjuju, i svakako će u jednom momentu doći do tačke kada će početi usporavanja rasta, koje prethodi recesiji. Mislim da se u ovom slučaju Evropa mora maksimalno zaštiti, što je prije moguće“, kaže Triše.

On dodaje da je u srži evropskog problema njena otvorenost trgovini:

„Mi moramo biti svjesni činjenice da je Evropa daleko ranjivija na protekcionizam nego Sjedinjene Američke Države“, kaže Triše. Njegovo mišljenje je da kada se protekcionizam uvećava, to neosporno utiče na Evropu.

„Upravo zato, moramo zadržati rast, iako on trenutno i nije posebno veliki“, kaže Triše.

Poznati ekonomista Triše, koji se nalazio na čelu ECB od 2003. godine do 2011. godine, kada ju je preuzeo Mario Dragi, tvrdi da vjeruje svojim bivšim kolegama u ECB, koji će sigurno naći odgovarajući odgovor na izazove koji čekaju Evropu, ali i odjeke eventualne recesije u SAD.

„Naravno, imam puno povjerenje u Upravni savjet Evropske centralne banke, da će uraditi apsolutno sve što je neophodno u datim okolnostima“, kaže Triše, koji dodaje:

“Ali ne bilo dobro vjerovati da je ECB jedina koja mora da djeluje, već je veliki dio zadatka i na ostalim ekononskim institucijama na evropskom kontinentu“, kaže Triše.

Triše je pozvao  novu predsjednicu ECB-a Kristin Lagard, ali i zvaničnike iz evrobloka da preudzmu određene akcije:

„Naravno, u nekim zemljama evrobloka ima dosta mjesta za manevrisanje. Ali naravno, nisu ni vlade drugih zemalja „slijepe“, sigurno će na vrijeme uvidjeti opasnost i reagovati“, rekao je Triše. (Bloomberg, swot)