STOKHOLM – Američki ekonomisti Pol Milgrom i Robert Vilson dobitnici su Nobelove nagradu za ekonomiju 2020. godine za unaprijeđenje teorije aukcija i inovinaranje novih formata aukcija, saopštila je  švedska Kraljevska akademija nauka.

„Novi formati aukcija su lijep primer kako osnovnim istraživanjem mogu naknadno da se kreiraju izumi koji koriste društvu“, navodi se u saopštenju akademije, prenosi Rojters.

Na zvaničnom Tviter nalogu švedske akademije se dodaje da se aukcije održavaju u svim oblastima i da utiču na naš svakodnevni život.

“Ovogodišnji laureati za ekonomske nauke, Pol Milgrom i Robert Vilson, poboljšali su teoriju aukcija i izmislili nove formate aukcija, od koje će koristi imati trgovci, kupci i poreski obveznici širom svijeta”, napominje se u tvitu.

Novi formati aukcija već su korišćeni za radio-spektre, ribolovne kvote, mesta za slIjetanje aviona i dozvole za emisije gasova.

Nagrada za ekonomiju, koju su pored ostalih ranije osvajali ekonomisti poput Pola Krugmana i Miltona Fridmana, posljednja je od šest Nobelovih nagrada za 2020., čija je dodJela ove godine održana u sjenci pandemija Kovid-19.

Tradicionalna svečana večera u decembru za dobitnike nagrada je otkazana, a drugi dIo svečanosti će se održati digitalno kako bi se izbjegao rizik od širenja zaraze.

Nobelova nagrada za ekonomiju od 10 miliona švedskih kruna (1,14 miliona dolara) nije jedna od izvrnih pet nagrada ustanovljenih 1895. godine voljom industrijalca i pronalazača dinamita Alfreda Nobela, već ju je naknadno ustanovila švedska centralna banka a prvi put je dodijeljena 1969. godine.

Istovremeno, norveški Nobelov komitet, koji je suorganizator u dodjeli ovih međunarodnih priznanja, planira da 10. decembra u Oslu, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela, održi ceremoniju dodjele nagrada, ali u smanjenom formatu zbog pandemije korona virusa.