VAŠINGTON – Amerikanci strahuju od odlaska u penziju najviše u poslednjih 11 godina, pokazalo je istraživanje kompanije Galup. Samo 43 odsto odraslih građana SAD koji nisu u penziji smatraju da će nakon završetka radnog vijeka imati dovoljno novca za lagodan život, a to je najmanje od 2012. godine, prenosi CNN.

Procenat onih koji smatraju da će dobro živeti u penziji će biti smanjen za pet odsto u odnosu na prošlu godinu, a za 10 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Ove brojke su “prilično sumorne”, izjavio je šef Galupa Muhamed Junis, a one prema njegovom mišljenju odražavaju zabrinutost zbog visokih troškova stanovanja, strah za bezbjednost novca na računima u banci i bojazan zbog moguće recesije. Istraživanje, koje je sprovedeno između 3. i 25. aprila, pokazalo je da su za svoju budućnost u penziji znatno više zabrinute žene, pošto 36 odsto dama naspram 50 odsto muškaraca smatra da će živjeti bezbrižno u poznom dobu.

Optimizam i pesimizam zavise i od visine trenutnih primanja, a 36 odsto pripadnika srednje klase smatra da će živeti u penziji bez finansijskih problema.

Rezultati istraživanja su u skladu sa pesimizmom koji proizilazi iz drugih anketa. Raspoloženje potrošača u SAD je prema Univerzitetu u Mičigenu u maju bilo na istorijskom minimumu, a nedavno istraživanje CNN pokazuje da 76 odsto Amerikanca smatra da je ekonomija u lošem stanju.

Samo 35 odsto Amerikanaca vjeruje da predsjednik Bajden može da uradi ili preporuči dobru svar za ekonomiju, pokazalo je ranije istraživanje Galupa.