LOS ANGELES  – Tehnološka kompanija Apple objavila je da nakon nešto više od dvije deceniji gasi proizvodnju iPoda, uređaja koji je donio revoluciju u način kako ljudi slušaju muziku i pomogao da se okonča vladavina CD-a, javlja AP.

Posljednji model koji se još proizvodio, iPod Touch, bit će dostupan samo do isteka zaliha.

Prenosni uređaj za pohranu pjesama predstavljen je 2001. godine s intuitivnom tipkom u obliku kolutića i bijelim slušalicama otvorio je put Appleu da zakorači na tržište pametnih telefona s iPhoneom.

To je takođe omogućilo Appleu da proširi poslovanje izvan tržišta računara i pogura muzičku u industriju u digitalni svijet.

Apple je 2014. godine ukinuo iPod Classic, koji se temeljio na originalnom, prvom iPodu, a tri godine kasnije i manje modele kao što je iPod Nano.

Jedini preostali iPod koji se i dalje proizvodio bio je model Touch – svojevrsni smanjeni iPhone bez mobilne tehnologije.

– Duh iPoda živi i dalje u drugim Appleovim uređajima – rekao je Greg Joswiak, Appleov viši potpredsjednik marketinga, ističući da su muzički sadržaji i podcasti (koji su ime i dobili po tom uređaju) još ključni za kompaniju.