CUPERTINO – “Appleov” električni automobil s naprednim mogućnostima autonomne vožnje mogao bi u narednim godinama postati stvarnost.
Šuškanja su se pojavila krajem prošloga mjeseca kada je nekoliko neslužbenih izvora u javnost iznijelo informacije o tome da “Apple” planira izrađivati čipove, tehnologiju i ostale elektroničke komponente za automobile, te da bi proizvodnja mogla početi već kroz tri godine. Ovim glasinama pridružila se sada i službena informacija koju su potvrdili iz korejskog koncerna “Hyundai”.

Oni su, na temelju novinarskih upita, izdali kratko saopštenje za javnost u kojem su eksplicitno naveli:

“Prema našem razumijevanju Apple je u razgovorima s raznim globalnim proizvođačima automobila, uključujući Hyundai Motor. Kako su pregovori još u ranoj fazi, ništa nije odlučeno”. Ova izjava ne samo da je potvrdila da se “Apple” zaista raspituje oko mogućih partnerstva i saradnje na proizvodnji automobila, nego je odmah lansirala i cijenu dionice “Hyundaija”, koja je porasla za oko 17%.

“Hyundai” je u međuvremenu nadopunio svoju izjavu i iz nje izbacio spomen “Applea”, no prekasno – svi su se već uhvatili za prve službene informacije i na njima baziraju svoja opažanja.

Korejski mediji saznaju i da je “Hyundai” već navodno pregledao “Appleovu” ponudu te da se čeka samo zeleno svjetlo od Chung Eui-suna, prvog čovjeka koncerna, kako bi se potpisao ugovor o saradnji. Prema njemu, “Hyundai” bi proizvodio automobile i baterije za njih, a cilj bi bio lansirati finalni proizvod na tržište 2027. godine.

Sve ove informacije su u skladu s ranijim, koje su govorile o tome da “Apple” ipak neće samostalno proizvoditi vozila, već će taj posao prepustiti nekom iskusnijem. Istovremeno bi se oni bavili razvojem tehnologije i – vrlo vjerojatno – brendiranjem nekog budućeg “Apple Cara”.

Spomenimo usput i da je “Hyundai” dioničar “Rimac Automobila”, pa nije isključeno i da će hrvatska kompanija imati prste u razvoju baterijske ili pogonske tehnologije za “Appleov” automobil. Ova saradnja već je rezultirala prvim prototipom trkaćeg električnog automobila, Hyundai RM20e, koji je predstavljen jesenas. (Seebiz, bug.hr)