RIJAD – Naftni gigant “Saudi Aramko” počeo je prodaju svoje prve islamske obveznice (sukuk) denominovane u dolarima kako bi prikupio novac za isplatu dividende u iznosu od 75 milijardi dolara.

Prema izvještaju saudijske novinske agencije, prodaja sukuka ili islamskih obveznica će, u skladu šerijatom, biti završena 17. juna, prenosi Raša tudej.

Agencija nije precizirala koliko novca “Aramko” želi da prikupiti.

Kompanija nudi sukuk s rokom dospijeća od tri, pet i 10 godina, rekli su neimenovani izvori upućeni u problematiku njujorškoj agenciji “Blumberg”.

Prodaja dolarskih sukuka dolazi nakon dvije prethodne emisije običnih obveznica, od kojih je prva, vrijedna 12 milijardi dolara, bila organizovana 2019. godine, a druga od 8,0 milijardi dolara u novembru prošle godine.

“Aramko”, najveća svjetska energetska kompanija, obavezala se da će isplatiti dividendu u nastojanju da generiše interesovanje investitora za svoj berzanski debi na saudijskoj berzi u decembru 2019.

Međutim, kompanija je morala da smanji potrošnju, broj zaposlenih i da proda sporednu imovinu pošto su pandemija kovid-19 i prošlogodišnje mjere zatvaranja ekonomija širom svijeta pokosile tražnju za naftom, koja je glavni izvor prihoda ove kraljevine.

Prihodi od nafte kompanije “Aramko” čine oko 40 posto bruto domaćeg proizvoda Saudijske Arabije, a nedavni rast cijena sirove nafte mogao bi da podigne taj udio još više, kažu analitičari “Blumberg Intelidžensa”.

Planovi kraljevine da smanji zavisnost od “Aramka” biće na iskušenju zbog velikog fiskalnog deficita, dodali su oni. (Tanjug)