KABUL  – Guverner centralne banke Avganistana izjavio je danas da ta zemlja ima oko devet milijardi dolara rezervi u inostranstvu i skoro “nula” fizičke gotovine unutar zemlje.

“Devizne rezervne Avganistana uglavnom se drže na stranim računima i vjerovatno su nedostupne talibanskim vladarima, ostavljajući zemlju sa očajnički niskim udjelom dolara”, izjavio je Adžmal Ahmadi, koji je predvodio centralnu banku do ulaska talibana u Kabul, prenosi agencija Rojters.

On je na Tviteru napisao da je pod kontrolom centralne banke, pod nazivom “Da Avganistan Bank” (DAB), oko devet milijardi dolara, od kojih se oko sedam milijardi dolara drži kao kombinacija gotovine, zlata, obveznica i drugih investicija u američkoj Upravi federalnih rezervi (Fed).

Ahmadi, koji je pobjegao iz Avganistana, napisao je da se većina preostalih sredstava nalazi na drugim međunarodnim računima i u Banci za međunarodna poravnanja sa sjedištem u Švajcarskoj, a ne fizički u trezorima DAB-a.

To znači da je talibanima ostalo na raspolaganju samo oko 0,2 odsto ili još manje sredstava od ukupnog iznosa.

Ahmadi je rekao da su fizički dolari koji su u posjedu Avganistana “blizu nule”, jer zemlja nije primila planiranu gotovinsku pošiljku usred ofanzive talibana koja je zahvatila zemlju prošle nedjelje.

“Sljedeća pošiljka nikada nije stigla. Izgleda da su naši partneri imali dobro znanje o tome šta će se se dogoditi”, napisao je on na Tviteru.

Napomenuo je da će nedostatak američkih dolara vjerovatno dovesti do deprecijacije avganistanske valute avgani i skoka inflacije, nanoseći štetu siromašnima u zemlji.

Kako ocjenjuje, američka vlada će pristup pomenutim rezervama vjerovatno zakomplikovati jer smatraju talibane terorističkom grupom.

“Talibani su vojno pobijedili – ali sada moraju da vladaju. To nije lako”, napisao je on.

Neimenovani zvaničnik američke administracije je rekao Rojtersu da nijedna aktiva avganistanske vlade koja se nalazi u SAD neće biti stavljena na raspolaganje talibanima.