NJUJORK – Svaka kompanija bar jednom napravi neku grešku. Neke od njih se brzo riješe, dok druge mogu čak i nakon dužeg perioda stvoriti kompaniji još veći problem.

Jednu takvu, potpuno bizarnu odluku, koja se danas smatra najskupljom u istoriji moderne avioindustrije, prije 38 godina donijelo je rukovodstvo Amerikan Erlajnsa.

Naime, osamdesetih godina prošlog vijeka kompanija se našla u velikim finansijskim problemima. Kako bi nadomjestili manjak gotovine, odlučili su da ponude neograničenu doživotnu kartu za let prvim razredom.

Pravo na kupovinu ove karte po 250.000 dolara jednokratno, imali su najčešći putnici aviokompanije. Uz tada nazvanu kartu AAairpass, putnici su dobili mogućnost neograničenog letenja gdje god i kada god požele tokom cijelog života.

Isto tako, za dodatnih 150.000 dolara oni najlojalniji mogli su kupiti i dodatnu kartu za pratioca ili člana porodice.

Zapravo, ova investicija bila je svojevrsna obveznica. Umjesto isplaćivanja dividende u gotovini svojim mušterijama su isplaćivali dividendu u putovanjima. AAirpass je od 1981. do 1994. godine kupilo 28 osoba, čime je firma dobila preko potrebni kapital za nastavak poslovanja.

No, uspostavilo se, da je ishitrena odluka aviogiganta na kraju više koštala nego što je vrijedila, te je Amerikan Erlajns bio primoran da opozove AAirpas trima klijenata.

Naime, neki su kupci vrlo brzo pronašli način da iskoriste svoju doživotnu kartu za prvi razred. Jedan od tih sretnika bio je investicioni bankar Steve Rothstein iz Čikaga, koji je svoju Aairpassa kartu iskoristio čak 10.000 puta.

Tako je tokom dve decenije 1000 puta letio za Njujork, 500 za London, San Francisko i Los Anđeles. U Tokio je otputovao čak 120 puta, 80 puta u Pariz i Sidnej, te 50 puta u Hong Kong.

Još jedan od klijenata koji su maksimalno iskorištavali ovu kartu bio je i Jacques Vroom. Za razliku od Rothsteina on je svoju koristio kako bi otišao na koncert ili na sendvič s prijateljem u drugi grad, s vremenom slične poludnevne i jednodnevne aktivnosti počeo je raditi i po cijelom svijetu.

Kada se 2007. godine Amerikan Erlajns ponovo našao u finansijskim teškoćama uvidom u knjige, rukovodstvo kompanije otkrilo je da su najgorljiviji korisnici AAirpassa – Steve Rothstein i Jacques Vroom – firmu godišnje stajali oko milion dolara poreza i naknada od prodaje karata.

Daljom istragom ustanovljeno je da su njih dvojica svoje besplatne karte dijelili i s trećim osobama, te na njima masno zarađivali. Iako u originalnom ugovoru nije postojala stavka koja brani takvo ponašanje, optužili su ih za prevaru i ukinuli im privilegiju besplatnog putovanja, ali i zabranu letenja Amerikan Erlajnsom.

U međuvremenu je i treći klijent ostao bez AAirpassa, a uprkos žalbama i tužbama nisu uspjeli da povrate izgubljeno.

(Novac.hr)