NJUJORK – Akcije tajvanskog proizvođača čipova TSMC-a porasle su nakon što je kompanija američkog biznismena Vorena Bafeta, Berkšir Hatavej, otkrila da je kupila udio u tom tajvanskom preduzeću za 4,1 milijardu dolara.

U podnesku dostavljenom američkoj Komisiji za hartije od vrijednosti i objavljenom na berzi u ponedjeljak, Berkšir Hatavej je naveo da je kupio oko 60 miliona američkih depozitnih potrvda za deonice TSMC-a tokom tri mjeseca zaključno sa septembrom, prenosi tv stanica CNN.

Akcije TSMC-a su skočile na tajvanskoj berzi za preko 8,0 procenata.

TSMC učestvuje sa oko 90 posto u svjetskoj proizvodnji super naprednih kompjuterskih čipova, snabdijevajući tehnološke gigante među kojima su i Epl i Kalkom.

.Berkširova kupovina udjela u ovom tajvanskom tehnološkom gigantu dolazi u trenutku eskalacije tenzija između Kine i vlasti tog ostrva koje je 1949. godine proglasilo samoupravu, napominje američki medij.

Kompanija TSMC, koju na Tajvanu nazivaju svojom „svetom planinom“, toliko je važna tom ostrvu da njeni zaposleni mogu da podnesu zahtjev da budu oslobođeni obuke za vojne rezerviste, saopštilo je tamošnje Ministarstvo odbrane.

Berkšir takođe posjeduje velike udjele u Eplu, u Benk ov Amerika, Koka-Koli, Ševronu i kartičarskoj kući Amerikan Ekspres.