Samo 10 dana prije isteka krajnjeg roka do kojeg bi trebalo da bude postignut dogovor o povećanju limita javnog zaduživanja američke vlade, koji sada iznosi 31,4 biliona dolara, predsjednik Džozef Bajden i predsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa Kevin Makarti nisu uspjeli da se usaglase kako da riješe gorući problem.

Izostanak dogovora između dvije strane mogao bi negativno da se odrazi na američku ekonomiju i uvede je u ozbiljnu krizu, a dvije strane su potvrdile da će pregovori biti nastavljeni, navodi se u izvještaju Rojtersa.

Predsjednik Bajden iz Demokratske stranke i predsjedavajući Predstavničkog doma republikanac Makarti, pokušavali su da postignu dogovor, ali Makarti je zahtijevao da Bijela kuća pristane na smanjenje potrošnje, dok je Bajden taj zahtjev ocijenio kao “ekstreman” i predložio je uvođenje novih poreskih obaveza što su republikanci odbili.

Obje strane su naglasile potrebu da se izbjegne proglašenje nesolventnosti i neizvršavanje obaveza i potvrdile da će nastaviti da razgovaraju u narednim danima.

“Još jednom smo ponovili da je jedini način da se krene naprijed u dobroj vjeri da ćemo postići dvopartijski sporazum”, rekao je Bajden poslije sastanka i ocijenio ga kao “produktivan”.

Nakon sinoćnjih razgovora sa Bajdenom, Mekarti je rekao novinarima da će pregovaraču pokušati da pronađu zajednički jezik. (Agencije)