BANJALUKA – Banjalučka berza će krajem oktobra uspostaviti jedinstvenu trgovačku platformu s tržištima kapitala sedam zemalja mediteranskog pojasa, najavio je juče Milan Božić, direktor Banjalučke berze.

Jedinstvena trgovačka platforma će, prema riječima Božića, omogućiti povezivanje brokerskih kuća iz RS, Srbije, Makedonije, Grčke, Kipra, Albanije, Jordana i Egipta, te time olakšati trgovanje investitora na tim tržištima.

Božić je u pauzi seminara koji su Banjalučka i Atinska berza organizovale za učesnike na tržištu kapitala RS rekao da je većina tehničkih pretpostavki za taj projekat pod nazivom "X-net" ispunjena i da se krajem idućeg mjeseca očekuje njegova premijerna prezentacija u Banjaluci.

On je kazao da se realizacija projekta, najavljenog još sredinom 2007. godine, odužila zbog infrastrukturnih investicija Atinske berze, koja je njegov nosilac i, uz Vladu Grčke, najveći finansijer.

"Korist od ovog projekta je velika, jer ćemo kroz povezivanje omogućiti lakši protok kapitala i investicija u RS i odavde na navedenim tržištima", istakao je Božić najavljujući skorašnju posjetu brokera iz RS Atini gdje će se uspostaviti kontakti između berzanskih posrednika u regionu.

Cocos Radamantis, predstavnik solunskog ogranka Atinske berze, rekao je da je svrha trodnevnog seminara u Banjaluci prenošenje iskustava sa grčkog tržišta kapitala u oblastima upravljanja portfeljom, korporativnog upravljanja i odnosima s investitorima. On je ukazao na važnost uspostavljanja veza i infrastrukture na regionalnom tržištu, kako bi se utvrdile potrebe, zahtjevi i očekivanja investitora na ovom području.

Božić: Tržište se lagano oporavlja

Milan Božić je rekao da je posljednjih nekoliko sedmica primjetan lagani oporavak na Banjalučkoj berzi kroz povećani interes za obveznice, akcije fondova i pojedinih preduzeća. Na pitanje zbog čega Banjalučka berza ove godine zaostaje u rastu cijena akcija u odnosu na berze u okruženju, Božić je rekao da oporavak na manjim tržištima uvijek teče sporije nego na većim.

"Banjalučka berza je, ipak, posmatrajući protekli trogodišnji period izgubila znatno manje na vrijednosti akcija u odnosu na berze u okruženju, pa čak i neke razvijene zemlje", naglasio je Božić.

Izvor Nezavisne novine