BANJALUKA – Banke u Republici Srpskoj, njih osam, završile su prvo polugodište ove godine sa neto dobiti od 50,9 miliona maraka, što je za pet odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, navedeno je u najnovijem izvještaju Agencije za bankarstvo RS.

Ovi podaci pokazuju da je nastavljen pad dobiti banaka. Banke su i u prvom ovogodišnjem kvartalu imale pad zarade od tri odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Naime, bankarski sektor je u prva tri mjeseca ove godine zaradio 26,6 miliona maraka, dok je u istom periodu lani zarada iznosila 26,7 miliona KM.

U izvještaju Agencije za bankarstvo RS o stanju bankarskog sektora u prvih šest mjeseci ove godine navedeno je da je na kraju juna ukupna aktiva bankarskog sektora iznosila 9,011 milijardi maraka i bilježi blagi porast od tri odsto u odnosu na kraj 2018. godine.

Depoziti u bankama Srpske na kraju juna iznosili su 6,120 milijardi maraka i za svega jedan odsto su veći u odnosu na kraj prošle godine.

– Depoziti građana bilježe rast od pet odsto, dok su depoziti vladinih institucija porasli za 11 odsto. Depoziti privatnih preduzeća i društava bilježe pad od 13 odsto – navedeno je u izvještaju.

Naveli su i da je štednja građana, uključujući i tekuće račune građana iznosila 3,374 milijarde maraka i veća je za pet odsto.

– Oročena štednja i dalje čini 75 odsto ukupne štednje i zabilježila je rast od četiri odsto – navedeno je u izvještaju.

Ukupni bruto krediti na kraju prvog polugodišta ove godine iznosili su 5,141 milijardu maraka i zabilježili su rast po stopi od tri odsto. U izvještaju je navedeno da najveće učešće i dalje imaju krediti dati građanima, sa stopom rasta od pet odsto, te krediti dati privatnim preduzećima i društvima, koji su porasli za tri odsto.

U izvještaju Agencije za bankarstvo RS navedeno je i da su na kraju juna nekvalitetni krediti iznosili 447,4 miliona maraka i u odnosu na kraj prošle godine manji su za sedam odsto.

– Učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima iznosilo je 8,7 odsto – stoji u izvještaju agencije.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Aleksandar Ljuboja kaže za “Glas Srpske” da je uprkos stagnaciji bankarski sektor u smislu poslovanja stabilan.

– Prisutan je trend štednje, dok su potrošnja i ulaganja u padu. Banke su rigorozne kada je u pitanju kreditna aktivnost, a to usporava privredu. Nefleksibilnost banaka i nemanje društvene funkcije kao generatora razvoja, što je oduvijek prisutno na našem području, utiče na to da su privredne aktivnosti svedene na minimum – rekao je Ljuboja.

Osim toga, ističe Ljuboja, kamatne stope na našem tržištu su i dalje visoke i opterećuju proizvodnju i potrošnju.

– Primjera radi, kamata na stambene kredite u Njemačkoj je do jedan odsto, dok se kod nas kreću između četiri i pet odsto. Jasno je da to destimuliše građane – pojasnio je Ljuboja.

Hartije od vrijednosti

Ulaganje u hartije od vrijednosti za trgovanje na kraju juna iznosilo je 928 miliona maraka.

– Taj iznos je činio 11,1 odsto ukupne aktive i u odnosu na 2018. godinu ostvaren je rast 22 odsto, a značajnim dijelom se odnosi na obveznice Republike Srpske – navedeno je u izvještaju Agencije za bankarstvo RS.

(Glas Srpske)