LONDON – Američki proizvođači se suočavaju sa krizom bez presedana, jer se svi nalaze na ivici rekordnog kolapsa u proizvodnji nafte.

Broj gasnih i naftnih postrojenja je smanjen na minimum, proizvodnja neprekidno opada. Kompanije masovno objavljuju bankrot i obustavljaju rad. U junu je žrtva kolapsa cijena nafte postao veliki proizvođač nafte iz škriljaca — Extraction Oil & Gas.

Prema prognozama, samo ove godine više od stotinu firmi će bankrotirati. Analitičari očekuju krah nafte iz škriljaca, ukoliko cijene nafte ne budu kao prije krize.

Amerikanci su 2019. godine preuzeli vodeću poziciju u proizvodnji nafte, prestigli su Rusiju i Saudijsku Arabiju, a pomogla im je nafta iz škriljaca. Prvi put nakon 70 godina SAD su postale neto izvoznici crnog zlata.

Pretpostavljalo se da će se problemi pojaviti 2021. godine, ali je izbila pandemija virusa korona. Potražnja za energentima je takoreći prestala, cijene nafte su opale. Prije svega su pogođeni proizvođači nafte iz škriljaca koji su se zadužili i nemaju dovoljno investicija. Upravo oni su bili glavne žrtve rata cijena između Rusije i Saudijske Arabije. Vašington vjeruje da je Moskva srušila tržište, da bi potisnula američke proizvođače.

Proizvodnja u SAD opada već nekoliko mjeseci, padajući sa 13,1 do 11,1 miliona barela dnevno. Junski izvještaj američke Uprave za energetske informacije (EIA) predviđa dalji pad. Prema njihovoj prognozi, u maju će proizvodnja nafte u sedam najproduktivnijih bazena nafte iz škriljaca, opasti do 7,632 miliona barela dnevno. Konkretno, u Permskom bazenu, koji predstavlja više od polovine cjelokupne proizvodnje nafte iz škriljaca, do 4,5 miliona.

Prema podacima kompanije Haynes & Boone, od januara stečajni postupak je pokrenulo 36 naftnih i gasnih kompanija sa ukupnim dugom od oko 25,2 milijarde dolara. Među njima je jedan od najvećih proizvođača nafte iz škriljaca Whiting Petroleum, kao i California Resources i pionir u industriji nafte iz škriljaca Chesapeake Energy.

U junu, još jedan veliki proizvođač nafte iz škriljaca Extraction Oil & Gas, koji nije na vrijeme isplatio kamatne stope za dug, obratio se sudu kako bi započeo stečajni postupak.

Položaj kompanije Extraction značajno pogoršao kada je njen novčani tok opao i kada su banke smanjile kreditne linije. U maju su investitori upozoreni na mogući prekid aktivnosti.

Prema prognozama analitičara kompanije Rystad Energy, ove godine oko 140 američkih naftnih i gasnih kompanija će podnijeti zahtjev za bankrot. Proizvodnja nafte iz škriljaca u SAD može pasti ispod pet miliona barela dnevno. Nemoguće je vratiti se na prethodne količine proizvodnje usljed pada potražnje koji je izazvala pandemija.

Prema istraživanju Federalne rezervne banke u Dalasu, čak i u relativno “jeftinom“ permskom bazenu nafte iz škriljaca u Zapadnom Teksasu, za profitabilnost je potrebno prosječno 49 dolara po barelu. Prema objavljenim podacima, pri iznosu od 40 dolara samo 15 odsto proizvođača će preživjeti tokom godine.

Ali ne očekuje se porast cijena koji bi mogao da spasi proizvođače nafte iz škriljaca. Prema prognozama, prosječna cijena nafte tipa brent 2020. godine biće 34,13 dolara i 45,62 dolara 2021. godine, a nafte tipa VTI 30,10 dolara ove godine i 43,31 sljedeće.

Ako cijene nafte ne porastu do nivoa koji je bio prije pandemije, američka industrija nafte iz škriljaca bi mogla propasti, upozorili su analitičari. (FINANCIAL TIMES, https://www.ft.com/content/9dc099f3-f51b-4eef-8c14-03b33ba4d041)