BANJALUKA – Privredne aktivnosti u BiH, mjerene kroz bruto društveni proizvod zemlje (BDP), ove godine će zabilježiti pad od jednog procenta, dok će u 2010. godini imati blagi rast od jedan odsto, najnovija je projekcija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Analitičari EBRD-a su time revidirali nadolje svoju prethodnu prognozu iz januara, prema kojoj je BDP BiH ove godine trebalo da poraste za 1,5 odsto. To je, ipak, dosta optimističnija projekcija u odnosu na nedavno objavljenu prognozu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je predvidio pad BDP-a BiH u 2009. za tri procenta, te rast u 2010. godini od 0,5 odsto.

Pad privrednih aktivnosti u BiH bi, ipak, prema procjeni EBRD-a, trebalo da bude blaži od prosjeka zemalja jugoistočne Evrope koji se u 2009. projektuje na “crvenih” 3,2 odsto, dok će oporavak u 2010. biti nešto veći od regionalnih 0,4 odsto. U EBRD-u procjenjuju da će u našem regionu u 2009. jedini rast BDP-a ostvariti Albanija (1,2 odsto), Crna Gora će, poput BiH, imati pad od jednog procenta, dok bi ostale zemlje trebalo da budu jače pogođene svjetskom ekonomskom krizom. Prema toj projekciji, ovogodišnji privredni minus Makedonije iznosiće 1,3 odsto, Srbije i Bugarske tri odsto, dok će najveći pad od četiri procenta zabilježiti Rumunija. Hrvatska i Slovenija, koje su svrstane u regiju srednje Evrope, u 2009. bi trebalo da zabilježe pad BDP-a od tri, odnosno četiri odsto.

EBRD navodi da je globalna kriza u početnoj fazi uticala na finansijski sektor, a da se sada proširila i na privredu, dovodeći krajem 2008. i u prva tri mjeseca 2009. godine do značajnog pada proizvodnje i prigušenja potrošnje.

“Postoji rizik da se najnovija prognoza dodatno spusti, ali i da izgledi privrednog rasta budu bolji. Naša prognoza počiva na pretpostavci nastavka spoljnog angažmana, posebno zapadnih banaka s njihovim ograncima u regiji”, kazao je Erik Berglof, glavni ekonomista EBRD-a.

Fikret Čaušević, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, nedavnu projekciju MMF-a, a posebno novu EBRD-a, smatra isuviše “ružičastim”, smatrajući da BiH ove godine prijeti još veći pad BDP-a.

“Začuđen sam nesposobnošću stranih eksperata da predvide šta će se ovdje dešavati. Ukoliko ne dođe do brzih intervencija svih vlasti na realizaciji velikih međuentitetskih infrastrukturnih projekata, ne bih se iznenadio i padom BDP-a u 2009. od pet posto”, kazao je Čaušević.

On kaže da će se ti pokazatelji na život bh. građana odraziti kroz pad zaposlenosti, sniženje plata, a time i pada njihove kupovne moći i životnog standarda.

“Sada na granici siromaštva živi trećina građana BiH, a padom prihoda to ih baca ispod granice u kojoj mogu podmirivati najosnovnije životne potrebe, što je vrlo opasno”, upozorava Čaušević.

Izvor Nezavisne novine