BANJALUKA – Fabrika obuće “Bema” iz Banjaluke potpisala je na tri godine ugovor od dva miliona KM o isporuci nekoliko modela vojničke obuće za pripadnike Ministarstva odbrane BiH.

Ugovorom, koji je danas u Sarajevu potpisao tehnički direktor ove banjalučke fabrike Marinko Umićević sa predstavnicima Ministarstva odbrane BiH, predviđena je proizvodnja gležnjerica, muških i ženskih cipela.

Umićević je rekao da su na tenderu za isporuku svečanih i službenih uniformi Oružanih snaga BiH pobijedile tekstilne, kožarsko-prerađivačke i trgovačke firme iz oba entiteta BiH.

Prema njegovim riječima, posao izrade jakni i pantalona dobio je “Borac” iz Travnika, dok će Fabrika obuće “Bema” isporučiti čizme i cipele u vrijednosti od oko milion i po do dva miliona KM.

Umićević je istakao je da je “Bema” razvila nekoliko modela vojničke obuće od gležnjerica do muških i ženskih cipela.

On je pozdravio odluku Ministarstva odbrane BiH da u javnom pozivu propiše strože uslove u pogledu osposobljenosti proizvođača, čime su eliminisani manji i neozbiljni ponuđači.

“Koliko mi je poznato, ovo je prvi put da na tenderu pobijede isključivo domaće firme, jer su do sada poslove za vojsku dobijale firme iz Srbije i Hrvatske”, istakao je Umićević.

On je naglasio da će “Bema” odmah krenuti u proizvodnju radne obuće za vojsku, muške i ženske obuće, ženskih čizama i muških gležnjarica u vrijednosti 200.000 KM.

Umićević je podsjetio da je “Bema” u prošloj godini izvezla robe sa repromaterijalom ukupne vrijednosti oko 20 miliona KM, od čega je vrijednost lon posla oko sedam miliona KM, čime je tvornica ispunila svoj plan za proteklu godinu.

Prema njegovim riječima, “Bema” trenutno zapošljava oko 700 radnika, od kojih je 90 odsto žena.

Ugovore za proizvodnju vojnih džempera i čarapa dobila je fabrika “Integra” iz Kladnja, košulje i kravate će isporučiti firma “Men” iz Travnika, dok će dobavljač kaiševa biti “Army Shop” iz Sarajeva.

Izvor Agencije