VAŠINGTON – Ben Bernanki je zaslužio da i naredne četiri godine bude na čelu američke emisione banke, ali će ga u tom periodu čekati veliki izazovi, ocjenjuju američki mediji povodom odluke predsjednika Baraka Obame da ga nominuje za još jedan mandat na mjestu šefa Uprave federalnih rezervi (Fed).

Bernanki se odlučio za smjele akcije u prevazilaženju posljedica najteže privredne krize koja je SAD pogodila od perioda "velike depresije", tridesetih godina prošlog vijeka, time što je hiljade milijardi dolara "upumpao" u bankarski i cijeli finansijski sistem zemlje, a referentnu kamatu Feda spustio do gotovo nultog nivoa.

Politika ogromnih novčanih podsticaja i superniskih kamata će, međutim, možda morati da se promijeni već iduće godine, naglo i radikalno, piše "New York Times", uz napomenu da bi to bilo prvi put u posljednjih 20 godina da se Fed mora odlučiti za nepopularne mjere u vidu rasta cijene zaduživanja, čak u uslovima produžene slabosti privrede.

Podizanje kamatnih stopa i izostanak daljeg "ulivanja" novca, uz istovremeno uvećanu nezaposlenost, koja bi, kako je ukazao Obama, mogla do kraja ove i početkom naredne godine da premaši kritičnu granicu od 10 odsto, ili 15 miliona ljudi, svakako je perspektiva koja izaziva zebnju među svim kreatorima američke ekonomske politike, uključujući i Bernankija.

Ukoliko Bernanki i njegovi najbliži saradnici iz Feda ne budu pogodili veoma precizno kad i koje poteze treba da povuku, postoji mogućnost da se ponove greške iz 1937, kada je baš zbog neodgovarajuće kreditno-monetarne politike ekonomija SAD zapala u još jednu ozbiljnu recesiju, neposredno pošto je počela da se izvlači iz prethodne.

Predsjednik Obama je u obraćanju javnosti, prilikom imenovanja Bernankija (odluka će postati punovažna kad je potvrdi američki Senat, u kome vladajući demokrati imaju većinu) pohvalnim riječima govorio o kvalitetima dosadašnjeg i budućeg šefa Feda. Obama je pohvalio Bernankija zbog, kako je kazao, njegove važne uloge u stabilizaciji domaće ekonomije i izbjegavanju depresije. U tome je, prema ocjeni šefa američke države, iskazao potreban nivo iskustva, kreativnosti, hrabrosti i temperamenta.

Bliski saradnici šefa Feda kažu da je on čovek izuzetno visokog radnog elana, o čemu svjedoči i podatak da je u minule dvije godine imao samo jedan slobodan vikend.

Bernanki je, prije nego što je 1. februara 2006. počeo da obavlja predsjedničku dužnost u Fedu, imao zavidnu profesionalnu karijeru. Bio je, između ostalog, profesor ekonomije na prestižnom Prinston univerzitetu i još nekoliko drugih veoma uglednih američkih visokoškolskih ustanova.

Izvor New York Times