BANJALUKA – Tržište kapitala u BiH ove godine bilježi najlošije rezultate po osnovu kretanja cijena akcija ne samo u poređenju sa berzama u regionu, već i daleko šire.

Sarajevska berza je jedina među dvadesetak analiziranih tržišta Evrope, Sjeverne Amerike i Azije, zabilježila prosječni pad cijena akcija u prva tri kvartala ove godine, dok je Banjalučka berza tik iznad nje, sa blagim pozitivnim rezultatom. Sarajevski indeks SASX-10, koji prati kretanje akcija najlikvidnijih kompanija iz FBiH, u periodu januar – septembar pao je za 8,4 odsto, dok je banjalučki BIRS bio u plusu za tek 1,4 odsto.

U isto vrijeme ostale berze na prostoru bivše Jugoslavije, zatim, istočne Evrope, najrazvijenija tržišta Evropske unije, te berze u Rusiji, SAD i Japanu, bilježe rast koji se kreće od devet (njujorška tehnološka berza Nasdaq) do čak 102,1 odsto (podgorička Montenegro berza).

Snažan uzlet akcija bilježi se i na tržištu Rusije (98,5 odsto), crnogorskoj NEX berzi (80,7 odsto), te u Mađarskoj (65,2 odsto), Rumuniji (51,6 odsto) i Austriji (50,6 odsto). Makedonski indeks MBI-10 imao je devetomjesečni rast od 48 odsto, beogradski Belex-15 46,1 odsto, zagrebački Crobex 27,6 odsto, a ljubljanski SBI-20 od 16,4 odsto.

Berzanski analitičari kao ključni i hronični problem bh. tržišta navode izuzetno nizak promet zbog slabe potražnje, ali i ponude za akcijama.

"Naše tržište kapitala previše zavisi od inostrane potražnje. To se vidjelo i na početku globalne krize kada su strani ulagači brzo napustili ovo tržište, kao i sada kada kriza jenjava, a nema značajnijeg priliva novca izvana", kaže Vladan Jović, direktor banjalučkog Društva za upravljanje investicionim fondovima VIB.

Ino-investitori, smatra on, sada procjenjuju da im je isplativije ulagati u kompanije na razvijenim tržištima koje imaju potencijal za rast akcija, nego rizikovati s ulaganjem na malo i nelikvidno tržište kao što je BiH. Jović ističe da u BiH ne postoji brojnija kvalitetna ponuda akcija koja bi podstakla veća ulaganja.

"Elektroenergetski sektor RS je potencijal, ali nije atraktivan za investitore zbog socijalno utvrđene proizvodne cijene struje i činjenice da se izvoz i najveća dobit ostvaruju u matičnom preduzeću koje nije listirano na Banjalučkoj berzi", naglasio je Jović.

Ahmed Hodžić, direktor brokerske kuće "FIMA International" iz Sarajeva, kaže da bh. tržište stalno bilježi suprotna kretanja od globalnih trendova. Kada je situacija na velikim berzama bila mirna, navodi on, u BiH je dolazilo do snažnog rasta cijena akcija, a sada, kada drugi rastu, mi stagniramo.

"Glavni problem bh. tržišta je neuravnoteženost između ponude i tražnje. Čak i kada nađete investitora koji bi uložio značajna sredstva, nema prodajne strane, pa dionice morate sakupljati kao vjeverica, što je deprimirajuće", kaže Hodžić.

Obveznice u RS svjetlo u tunelu

Berzanski analitičari kao jednu od rijetkih svijetlih tačaka domaćeg tržišta kapitala apostrofiraju obveznice u RS koje imaju značajno učešće u trgovanju na Banjalučkoj berzi. Posebno su, ukazuju, atraktivne obveznice RS za izmirenje ratne štete.

"U FBiH, nažalost, još nema obveznica niti vjerujem da će ih biti do kraja godine, iako je zakon koji to reguliše nedavno prošao parlamentarnu proceduru", kaže Ahmed Hodžić.

Izvor Nezavisne novine