BANJALUKA – Članovi Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske (RS) danas se nisu usaglasili u vezi sa Nacrtom zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

“Najviše primjedbi iznijeli su predstavnici Saveza sindikata RS, zahtijevajući da uslov za ostvarivanje svih prava kod Zavoda za zapošljavanje bude osam mjeseci trajanja staža osiguranja umjesto predloženih 12″, saopšteno je iz Ekonomsko-socijalnog savjeta.

Predstavnici sindikata zalažu se da novčana naknada za nezaposlenost bude 40 odsto od prosječne plate koju je nezaposleno lice ostvarilo u posljednja tri mjeseca rada, umjesto 35 odsto kako je predviđeno Nacrtom zakona.

Predstavnici sindikata usprotivili su se odredbi Nacrta zakona prema kojoj članovi poljoprivrednih ganzdistava imaju status zaposlenih lica.

U okviru rasprave o Razvoju i unapređenju socijalnog dijaloga članovi Savjeta su se saglasili o potrebi unapređenja socijalnog dijaloga u RS, te je predložen sastanak socijalnih partnera na najvišem nivou – predsjednika Vlade RS, predstavnika Saveza sindikata i Unije udruženja poslodavaca RS.

Dogovoreno je i da su ubuduće sjednice Savjeta održavaju neizmjenično u prostorijama sva tri socijalna partnera, a Vladi je predloženo da u skladu sa zakonom preuzme obavezu finansiranja Savjeta.

Današnjom vanrednom sjednicom Savjeta predsjedavao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Rade Ristović.

Izvor Agencije