SARAJEVO – Javno preduzeće “BH Airlines” promotivnim je letom u Istanbul, organizovanim za predstavnike medija, prezentovao novi avion u njegovoj floti – boing 737 – serije 400, najproizvođeniji komercijalni putnički avion u svijetu.

To je avio-kompaniji “BH Airlines” omogućilo da, pored pet postojećih, uvede još devet međunarodnih linija, među kojima su najznačajnije one prema Skandinaviji – Kopenhagen, Geteborg i Štokholm.

Direktor “BH Airlinesa” Nudžeim Rečica kazao je da su uvedene i linije prema Pragu, Beču, Dizeldorfu i Berlinu, a da je u planu i uspostava letova za Podgoricu i Skoplje. Time “BH Airlines”, naglasio je, igra važnu ulogu u povezivanju zemalja regije.

Politiku domaće avio-kompanije okarakterizovao je kroz sigurnost i kvalitet letova, povećanje broja destinacija, ljubazno i profesionalno osoblje te modernizaciju sistema rezervacija i plaćanja avio-karata.

Predstavnici medija su tokom boravka u Istanbulu posjetili i sjedište “Turkish Airlinesa”, avio-kompanije koja ima udio u vlasništvu “BH Airlinesa” od 49 posto. Riječ je o kompaniji koja godišnje preveze više od 20 miliona putnika širom svijeta, u odnosu na “BH Airlines” koja ubilježi oko pola miliona putnika u istom periodu.

Da je “BH Airlines” najvažniji kooperant turske avi-kompanije potvrdio je direktor “Turkish Airlinesa” Temel Kotil, koji je na kratkoj prezentaciji govorio o visokom porastu kapaciteta putnika te kompanije u posljednjhih pet godina, ukupnoj modernizaciji te povećanju broja svjetskih destinacija.

“Sarajevo gledamo kao veoma važan segment naše poslovne saradnje. Nadamo se da će se uskoro sa sarajevskog aerodroma prevoziti putnici i na svjetske destinacije. Turkish Airlines nastoji, s vlasništvom u bh. avio-kompaniji, od nje stvoriti savremenu evropsku regionalnu kompaniju”, kazao je.

Turski su domaćini bh. novinarima prezentirali i trening centar za pilote, jedan od vodećih u Evropi, s tehnikom čija se vrijednost bilježi milionima evra.

Izvor Agencije