SARAJEVO  – Poljoprivredni proizvođači u BiH očekuju da se odluka o uvođenju zaštitnih mjera, koja je već napisana, nađe na dnevnom redu  sjednice Savjeta ministara Bih u četvrtak, 08. aprila i da bude jednoglasno usvojena.

“Tako će ministri pokazati da su narodni i za narod. Svaka druga odluka je protivustavna, protivrazumna i protivnarodna”, saopštilo je danas nekoliko udruženja poljoprivrednika na nivou oba entiteta.

Oni su dodali da druga rješenja ne prihvataju.

“Naše uporište, pored bilateralnih sporazuma i stanja domaćeg agrara, vidimo i u komentarima i naučnim studijama eminentnih svjetskih agroekonomista, stručnjaka koji imaju neutralan pristup. Oni u svojim komentarima stanja poljoprivrede u BiH, jedini izlaz iz problema naših poljoprivrednika vide u zaštiti domaće proizvodnje, odnosno uvođenju carina i taksi pri uvozu mesa, a takođe i uvođenju sezonskih ograničenja za voće i povrće i druge poljoprivredne proizvode”, objašnjavaju u saopštenju.

Navode da se stručnjaci i sami čude da BiH pokušava izvoziti nešto čega nema ni za svoje tržište.

“Oni takođe ističu da je uporedo s ovim mjerama neophodno podstaći domaću poljoprivredu većim sredstvima u cilju ubrzanja njenog oporavka. Tako bi poljoprivrednici BiH mogli postati konkurentniji na domaćem tržištu”, dodaje se u saopštenju.

Oni su takođe najavili i blokadu graničnih prelaza.

“O (ne)radu bh. ministara svjedoči i svakodnevo nezadovoljstvo sve većeg broja građana BiH okupljenim u razna udruženja ili grupacije koje nisu politički motivisane. Stoga će i blokada svih graničnih prelaza na kojima se vrši uvoz poljoprivrednih proizvoda sigurno biti znatno lakša i masovnija. Blokada će trajati sve do usvajanja proširene liste naših zahtjeva, a pored mjera zaštite domaće proizvodnje, zahtjev će biti i raspuštanje Savjeta ministara”, naglašavaju poljoprivrednici.