SARAJEVO – Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić razgovarao je u Sarajevu sa šefom Kancelarije Svjetske banke za BiH Markom Mantovanelijem o aktivnostima kojima ova svjetska finansijska institucija planira da prati BiH nakon potpisivanja sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Govoreći o kreditnim linijama, Mantovaneli je ponovio da već u ovoj godini BiH od Svjetske banke za podršku budžetima može dobiti 70 miliona dolara po izuzetno povoljnim uslovima IDA kredita, kao i za pomoć malim i srednjim preduzećima do 90 miliona dolara.

Tokom susreta bilo je riječi i o projektima s ciljanim transferima: socijalnom – za bazu jedinstvenih podataka i zdravstvenom sektoru, a razgovarano je i o regionalnim programima kao i angažovanju novih sredstava za BiH do 2011. godine, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Šef Kancelarije Svjetske banke u BiH rekao je da Svjetska banka razmatra i mogućnost mobilizacije sredstava iz kriznih fondova za BiH u ovoj i narednoj godini.

Ministar Vrankić rekao je Mantovaneliju da je pismo namjere upućeno u sjedište Međunarodnog monetarnog fonda u Vašington.

On je podvukao potrebu i značaj potpisivanja sporazuma BiH sa MMF-om, jer je to, kao je konstatovano, šira garancija i dobra poruka i ovoj, ali i drugim finansijskim institucijama i svim zainteresiovanim investitorima za BiH.

Izvor Agencije