BANJALUKA – U godišnjem izvještaju Svjetske banke o uslovima poslovanja BiH je svrstana na 116. mjesto od 183 države, dok je najbolje rangirana zemlja u regionu Makedonija, koja je zauzela 32. poziciju.

Član Udruženja ekonomista RS – SWOT Goran Račić smatra da vlasti u BiH nisu dovoljno uradile na poboljšanju privrednog ambijenta i uslova za investiranje i da je to razlog zbog kojeg Svjetska banka već nekoliko godina tako rangira BiH.

– Zemlje iz okruženja su u posljednjih nekoliko godina ozbiljno shvatile preporuke Svjetske banke i poboljšale svoj privredni ambijent, pa su sada i bolje rangirane od BiH. Ako vas Svjetska banka rangira na veoma nisko mjesto, to je za potencijalne investitore jasan pokazatelj da su u toj zemlji slabi uslovi za poslovanje – kazao je Račić.

On je istakao da je RS u nešto povoljnijem položaju u odnosu na FBiH, ali da je najbitnija činjenica da je kod nas registracija preduzeća još uvijek "rasparčana". Račić kaže da je kod nas za registraciju preduzeća potrebno obići najmanje pet ili šest institucija, dok to svugdje u svijetu rješava jedna agencija.

U Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća RS ističu da je na loše mjesto BiH u ovom izvještaju uticala složena uređenost države, te veliki politički rizik.

– To je posebno značajno zato što je bankarski sektor BiH u stranom vlasništvu, a sredstva banaka predstavljaju najznačajniju finansijsku podršku za poslovanje preduzeća u BiH. Veliki politički rizik je razlog visoke cijene stranog kapitala, kao i odliva kapitala u matične zemlje u uslovima krize – objasnili su u Agenciji.

Oni dodaju da su uslovi poslovanja u Srpskoj povoljniji u odnosu na FBiH, te da tome doprinosi postojanje Investiciono-razvojne banke, te učinjeni napori na reformi poslovnog okruženja, koje je Vlada RS sprovela kroz "Giljotinu propisa".

Prema ovoj listi, Bugarska je 44, Slovenija 53, Rumunija 55, Crna Gora 71, Turska 73, Albanija 82, Srbija 88, Hrvatska 103, Grčka 109, a Kosovo 113. 

Najbolji na svijetu za vođenje biznisa, prema ovoj listi, jesu Singapur, Novi Zeland, Hongkong, SAD i Velika Britanija, a na dnu liste su Centralnoafrička Republika, Kongo, Demokratska Republika Gvineja-Bisao i druge.

Kriterijumi

Zemlje na ovoj listi Svjetske banke rangirane su na osnovu deset kategorija – osnivanje biznisa, dobijanje građevinskih dozvola, zapošljavanje radnika, registracija nepokretnosti, dobijanje kredita, zaštita investitora, plaćanje poreza, izvoz-uvoz, prisilno realizovanje sporazuma i zatvaranje preduzeća.

Mantovaneli

Direktor Kancelarije Svjetske banke za BiH Marko Mantovaneli rekao je da se mjesto BiH poboljšalo za tri mjesta, od 2006. godine od kada se u izvještaju o poslovanju počeo objavljivati ukupni rang zemalja. Mantovaneli je dodao da mjesto koje ove godine zauzima BiH predstavlja znak ohrabrenja, kako za one koji sprovode reforme, tako i za investitore, ali zemlja treba više da se fokusira na reforme svog regulatornog okruženja kako bi istovremeno pomogla sektoru preduzetništva u sadašnjim teškoćama, i olakšala njegov oporavak.

Izvor Glas Srpske