BANJALUKA – BiH je ekonomski najnekonkurentnija država u Evropi i nalazi se među 25 najslabije ocijenjenih u svijetu, objavio je Svjetski ekonomski forum (WEF) u svom novom godišnjem izvještaju o konkurentnosti za 2009/2010. godinu.

BiH se među 133 rangirane države svijeta našla na 109. mjestu sa 3,5 poena od mogućih sedam, što je dvije pozicije lošije u odnosu na prošlogodišnju ljestvicu.

Od zemalja regiona, najbolje rangirana je Slovenija na 37. mjestu, zatim, Crna Gora na 62, Hrvatska na 72, Makedonija na 84, Srbija na 93. i Albanija na 96. poziciji.

Najniže ocjene u 12 analiziranih područja konkurentnosti BiH je dobila za inovacije, te ispunjavanje osnovnih uslova kao što su institucije i infrastruktura, dok smo, pak, najbolje ocijenjeni za makroekonomsku stabilnost, te usluge zdravstva i osnovnog obrazovanja.

Posebno zabrinjava da smo u nekoliko od stotinak obuhvaćenih potpodručja pozicionirani na samom dnu svjetske ljestvice i to u etičkim navikama firmi, zaštiti interesa manjinskih akcionara, infrastrukturi luka i aerodroma, te efikasnosti antimonopolske politike. Najbolje ocjene zaradili smo u području makroekonomske stabilnosti, te osnovnom obrazovanju i zdravstvu s naglaskom na nepostojanje bolesti malarije i nizak procenat zaraženih virusom HIV.

Ekonomisti se slažu da je bh. ekonomija izuzetno nekonkurentna, posebno zbog političke nestabilnosti i vladine birokratije, ali imaju podijeljena mišljenja o tome da li baš zaslužujemo svrstavanje na samo evropsko, pa čak i svjetsko začelje.

Igor Gavran, ekonomista u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, kaže da je 109. mjesto BiH po konkurentnosti prilično realno utvrđeno, smatrajući da možemo biti zadovoljni što nismo i niže plasirani. "Vade" nas, ukazuje, neekonomske stvari poput osnovnog obrazovanja i nepostojanja teških zaraznih bolesti, akutnih problema širom Afrike i Azije.

"Kada pogledamo proteklu godinu sve na šta smo mogli uticati se pogoršalo i dostiglo vrhunac, od budžetskih deficita i neefikasnosti vlasti do neiskorištenosti ugovora o slobodnoj trgovini. Pored toga, pogodila nas je i globalna recesija na koju nismo mogli uticati", kazao je Gavran.

Naglašava, takođe, da smo kao država nakon proteklog rata posebno degradirali razvoj znanja u preduzećima i na univerzitetima.

Fikret Čaušević, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, kaže da na pad ranga BiH utiču nesumnjivi institucionalni problemi i pogoršana politička situacija kojom svijetu reflektujemo lošu sliku. On, takođe, smatra da postoje i stvari u kojima je BiH neopravdano svrstana na samo evropsko dno, kao što su inovacije i tehnološka spremnost.

"Kada gledamo prosječan nivo tehničnih znanja u prerađivačkoj industriji mi smo sigurno znatno ispred Makedonije, pa čak i Bugarske i Rumunije koje su članice Europske unije. Nažalost, na naš slab rang, pored institucionalnih problema, utiču i subjektivne percepcije naših menadžera koji su popunjavali upitnike", naglasio je Čaušević.

Švajcarska pretekla SAD

Ekonomski najkonkurentnija država svijeta je Švajcarska koja je pretekla SAD zbog, kako se navodi u izvještaju WEF-a, slabljenja američkog finansijskog tržišta i pada makroekonomske stabilnosti. Na trećem mjestu je Singapur kojeg slijede Švedska i Danska.

Evropske privrede i dalje dominiraju među prvih 10, dok grupu velikih zemalja u razvoju predvodi Kina, koja se ove godine popela za jedno mjesto i sada je na 29. poziciji. Na začelju su afričke države Burundi, Zimbabve, Čad, Mali i Mozambik.

Izvor Nezavisne novine