BANJALUKA – Bosna i Hercegovina izgubila je povlašteni status u trgovanju sa Sjedinjenim Američkim Državama. U praksi, to znači da se od 1. januara ove godine na proizvode iz BiH, koji su dosad uživali bescarinski tretman, plaća carina.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH obavijestilo je Spoljnotrgovinsku komoru BiH da je Generalized System of Preferences (Opšti sistem povlastica – GSP) za Bosnu i Hercegovinu istekao 31. decembra 2020. godine, što znači da BiH neće više imati povlašteni status u trgovini sa SAD, te da se od navedenog datuma primjenjuje tretman najpovlaštenije nacije (MFN), odnosno normalna carinska tarifa za proizvode porijeklom iz BiH.

“Diskusije o obnavljanju ovog režima trgovine su u toku, ali zbog novonastale političke atmosfere u Sjedinjenim Američkim Državama još nije jasno definisano da li će se ovaj program, kao i dosad, moći primjenjivati retroaktivno, te da li će bh. izvoznici moći refundirati carinske troškove nastale u međuvremenu”, saopšteno je iz STK BiH.

Prema informacijama Kancelarije trgovinskog predstavnika SAD, GSP je obezbjeđivao bescarinski tretman za skoro 3.500 proizvoda iz BiH, pod uslovom da su porijeklom iz ili uzgojeni u BiH, da lokalni sadržaj i obrada sačinjavaju najmanje 35% same vrijednosti proizvoda te da se radi o direktnom uvozu u SAD, bez trgovine preko trećih zemalja.

Obuhvatao je veliki broj industrijskih proizvoda i sirovina, putni asortiman (ruksaci, torbe, koferi), nakit, veliki broj poljoprivrednih proizvoda, kao i hemikalije. (Nezavisne)