BROD – Od početka rada Rafinerije nafte Brod, krajem novembra prošle godine, pa do danas, promijenjena je slika uvoza i izvoza naftnih derivata u Republici Srpskoj i BiH.

Od zemlje koja je u posljednjih nekoliko godina bila isključivi uvoznik naftnih derivata, zahvaljujući radu rafinerije, BiH je izvezla više od 110.000 tona prerađenih nafnih derivata, rekao je savjetnik ministra industrije, energetike i rudarstva Slobodan Rajlić

– Ovakva situacija ne ide u prilog rafinerijama u okruženju, jer Rafinerija Brod realizuje planove investicija i proizvodnje, te postiže evropski kvalitet i zavidan obim proizvodnje – kaže Rajlić.

Nabavljenih preko milion tona sirove nafte, kaže on, dodatno potvrđuju ozbiljnost projekta i namjere vlasnika da Rafinerija nafte Brod i Rafinerija ulja Modriča postanu važan regionalni subjekt na tržištu naftnih derivata, motornih ulja, maziva i parafina.

– Rafinerija ulja Modriča, nakon pokretanja novih linija, za pet mjeseci preradila je preko 25.000 tona bazne uljne sirovine iz Rafinerije Brod, što je 50 odsto planirane proizvodnje. Proizvodi modričke rafinerije plasiraju se u Italiju, Austriju, zemalje bivše Jugoslavije, te u Grčku i Tursku.

Obnovljena proizvodnja transformatorskih ulja zadovoljila je potrebe tržišta regiona, a za ovaj proizvod dobijen je i sertifikat kvaliteta prema međunarodnom standardu IEC, čime se otvaraju vrata za plasman i na druga zahtjevna, svjetska tržišta – rekao je Rajlić.

Kako bi se obezbijedio siguran i stabilan rad proizvodnih kapaciteta u narednih godinu dana, danas će u Rafineriji Brod početi i redovni planirani remont postrojenja, koji će trajati do desetog oktobra. Tokom remonta biće zamijenjeni svi habajući dijelovi, kao i dijelovi opreme oštećeni korozijom.

– Proizvodnja će biti zaustavljena u svim pogonima, osim pogona za proizvodnju bitumena, jer je ovo postrojenje kasnije počelo s radom. Proizvodnja će početi desetog oktobra, a sva postrojenja će biti u funkciji do 20. oktobra, kada će ponovo biti postignuta maksimalna proizvodnja po projektovanim kapacitetima – rekao je Slavko Šćepanović, prvi zamjenik direktora "Optima grupe".

Kako on tvrdi, prekid proizvodnje tokom ovog remonta ne utiče na planirani i projektovani godišnji obim proizvodnje, a "Optima grupa" i Rafinerija Brod obezbijedile su dovoljne zalihe svih derivata koje omogućavaju nesmetano snabdijevanje potrošača u cijeloj BiH i omogućavaju planirani izvoz.

Izvor Fokus