BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković smatra da bi BiH trebalo da razmisli o smanjenju akciza na cigarete i duvan, jer se dešava da se akcize povećavaju, a prihodi smanjuju, što ukazuje na to da se povećava siva zona.
“BiH mora da uradi nešto po tom pitanju. Mi u Republici Srpskoj već razgovaramo o toj temi i pravimo projekcije i brzo ćemo izaći sa našim stavom u vezi sa tim”, rekao je Višković.

On  je istakao značaj realizacije projekata planiranih sa Srbijom, kao što je Hidroelektrana “Buk Bijela”, te izrazio nezadovoljstvo zbog njenog osporavanja a od koje bi svi imali koristi.
“Kada smo došli do tačke da možemo uvesti izvođača u pripremne radove, pojavila se apelacija pred Ustavnim sudom BiH od 24 ili 26 poslanika koji nastoje da ospore ovaj prrojekat. To je BiH. Da smo napravili taj sporazum sa bilo kojom evropskom zemljom mislim da bi to naišlo na odobravanje, ali pošto smo napravili sa Srbijom – to se na neki način mora osporiti”, rekao je Višković.
On je za televiziju K3 naveo da benefite od ovih projekata dobija i FBiH, a ne samo Republika Srpska, jer će donijeti nova zaposlenja.
Višković je ukazao i na zanačaj projekta izgradnje 17 kilometara auto-puta od Rače do Bijeljine, koji je vrijedan oko 140 miliona evra, za šta će Srbija da donira 100 miliona evra, kao i projekat izgradnje aerodroma u Trebinju, vrijednog oko 100 miliona evra.
On je istakao da je Republika Srpska okrenuta realizaciji značajnih projekata, među kojima su obilaznica oko Doboja, zatim faza tri i četiri Koridora “Pet ce”, most preko Save u Gradišci, te izgradnja hidroelektrane “Dabar” čiji početak radova se očekuje za mjesec, dva.