BANJALUKA – Za razliku od većine ostalih zemalja u regionu, Bosna i Hercegovina je uspjela zadržati isti rejting. U junskom izdanju, svjetska bonitetna kuća “Dun & Bradstreet” (D&B) dodijelila je BiH rejting DB5c. Međutim, ovaj rejting znači da je BiH i dalje zemlja visokog rizika za ulaganje.

Iako je trend padajući, BiH je uspjela održati prošlomjesečni rejting, što nije uspjelo mnogim zemljama u komšiluku, na primjer Hrvatskoj čiji rejting je snižen sa DB3c na DB3d i Austriji čiji rejting je snižen sa DB1d na DB2a, navodi se u analizi koji portalu Capital.ba dostavlja bonitetska kuća “BonLine” Zagreb, partnersko društvo “Dun & Bradstreeta”. “BonLine” zastupa interese D&B-a u Hrvatskoj i BiH.

Od ostalih zemalja u regionu Sloveniji je još prošli mjesec rejting snižen sa DB2b na DB2c, a Srbija i dalje ima rejting DB5a, Albanija DB4a te Makedonija DB4d.

„Ovo je posljedica uticaja globalne ekonomske krize na zemlje koje su više izvozno orjentisane, dok zemlje koje nemaju veliki udio izvoza imaju nepromjenjen rejting“, procjenjuje D&B.

 Uticaj politike

 „D&B smatra kako je premijer RS, Milorad Dodik svojevrsna prijetnja ulasku BIH u EU, a kao razlog navodi se njegovo ustrajavanje na izdvajanju RS iz BiH, te odbijanje bilo kakvih ostalih prijedloga koji ne idu u tom smjeru. Stajalište RS je da Srbi imaju pravo na samostalnost, te da sve eventualne probleme mogu riješiti samostalno, bez intervencije EU. S druge strane, Evropska komisija smatra da BiH treba konsolidovati svoje državne institucije kako bi lakše pristupila EU“, navodi se u analizi D&B.

„Glavna briga koja brine Brisel da li vlada i političari, te ostale institucije mogu zajedno raditi na rješavanju zadataka koji im slijede za priključivanje EU. Nivo inflacije ostaje ključan makroekonomski indikator, jer fiksno vezanje marke za Evro sprečava korištenje devalvacije kao instrumenta monetarne politike“, dodaje se u analizi.

Inflacija potrošačkih cijena nastavlja padati, sa mjesečnom deflacijom od 0,1%. Najveći pad cijena zabilježen je u transportnom sektoru od 1,7% u odnosu na prošli mjesec. Cijene prehrambenih proizvoda rasle su prosječno za 0,1% (9,8% na godišnjem nivou), a najveći rast zabilježile su cijene voća, povrća, ribe i šećernih proizvoda.

Procjena: Godišnja inflacija pet odsto

Na osnovu svih indikatora, D&B predviđa inflatorni rast od 5% u ovoj godini. D&B takođe navodi da potpisivanje stand-by aranžmana sa MMF-om može uticati na smanjenje rizika ulaganja u BIH, jer kako navodi D&B, BiH je umjereno zadužena zemlja koja na vrijeme podmiruje svoje obaveze vezane za spoljni dug.

Izvor Capital.ba