TUZLA – Kompanija Tuzla Remont koja je u vlasništvu trgovačkog lanca Bingo prošle sedmice kupila je nekadašnju zgradu uprave Tvornice transportnih uređaja (TTU) za 1,5 miliona KM, potvrđeno je za Klix.ba.

Stečajna upravnica u tuzlanskom TTU-u Alisa Bijedić je kazala da je prodaja imovine po cijeni od 1.500.000 KM obavljena prošle sedmice.

Kako je istakla, kupac je kompanija Tuzla Remont, a u ovom slučaju novca za namirivanje potraživanja radnika neće biti, s obzirom na to da se na zgradi nalaze hipoteke banaka.

“Od sredstava koja smo dobili prodajom neće biti nikakve isplate drugim povjeriocima, izuzev razlučnih, odnosno bankama kojima takođe u potpunosti nećemo moći namiriti potraživanja”, kazala je Bijedićeva, naglasivši da bi od pripadajućeg zemljišta koje je takođe prodato Tuzla Remontu, Poreznoj upravi mogao biti namiren dug od okvirno 200.000 KM, što će biti dovoljno za uvezivanje radnog staža za radnike od dva i po do tri mjeseca.

Na mjestu nekadašnje zgrade uprave TTU-a koja se nalazi u tuzlanskom naselju Solana, prema nezvaničnim informacijama, trebao bi biti izgrađen hotel, a konkretniji detalji o ovom projektu bit će poznati uskoro. Na ovakav način Bingo će posredstvom Tuzla Remonta proširiti svoje djelovanje i u oblasti hotelijerstva.

Potraživanja od TTU-a po hipotekama iznose 30 miliona KM, od čega prednjači Porezna uprava sa okvirno 25 miliona maraka, koji se odnose na radničke doprinose uz kamete koje su veće od osnovnog potraživanja. (Klix)