ZVORNIK – Menadžment Fabrike glinice “Birač” iz Zvornika još nije postigao dogovor sa strateškim partnerom kompanijom “Boksit” iz Milića o isporuci rude boksit za 2011. godinu, čime su pojačana strahovanja za dalji rad Fabrike.

“Dosadašnji razgovori nisu imali rezultata, jer je rukovodstvo kompanije `Boksit` tražilo povećanje cijene rude boksit za 2011. godinu najprije za 18, a kasnije za deset odsto, u odnosu na cijenu iz 2010. godine”, rekao je vršilac dužnosti generalnog direktora “Birča” Virginijus Vajega.

On je istakao da je tokom razgovora sa predstavnicima “Boksita” rukovodstvo “Birča” pokazalo maksimalnu kooperativnost, tražeći najbolje rješenje za ove dvije kompanije.

“Bili smo čak spremni da, uprkos što nema nikakvog poslovnog i ekonomskog smisla, ponudimo i nešto veću cijenu od ove koju smo imali u toku 2010. godine, pod uslovom da potpišemo ugovor na veće količine isporuke boksita u 2011. godini, ali te garancije nismo dobili od rukovodstva kompanije `Boksit`”, rekao je Vajega.

Menadžment Fabrike glinice “Birač” podsjetio je da je i dosadašnja cijena rude boksit, koju je ova fabrika plaćala “Boksitu”, bila oko 60 odsto veća od cijene ove rude na svjetskom tržištu.

Menadžment “Birča” smatra da novo povećanje cijene rude boksit predstavlja određenu vrstu pritiska kompanije “Boksit” na zvorničku Fabriku, jer insistira na nerealnoj cijeni rude.

Za proizvodni proces u fabrici glinice “Birač” najviše se koristi ruda boksit iz Milića. Ukoliko ne bude postignuto kompromisno rješenje, može doći do zaustavljanja rada ove fabrike u kojoj je zaposleno hiljadu radnika.

Menadžment Fabrike glinice izražava nadu da će, na bazi partnerskih odnosa i više od 30 godina duge saradnje, te ogromnog značaja ovog kolektiva za region, doći do dogovora sa rukovodstvom kompanije “Boksit”.

Menadžment “Birča” smatra da će se postići realna i za obje kompanije prihvatljiva cijena, koja će omogućiti uspješno poslovanje ovih privrednih subjekata u 2011. godini.

Izvor Agencije