NJUJORK-  Noć vještica, simbolično ili ne, predstavlja rođendan bitkoina, a ove. godine obilježena je puna decenija postojanja ove kriptovalute

Prije tačno 10 godina, Satoši Nakamoto objavio je naučni rad na devet strana, pod nazivom “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. Ovo se može uzeti kao osnivački rad ove kriptovalute, a ujedno je doveo i prvih bitkoin transakcija, koje su krenule početkom 2009. godine.

Zaista je nemoguće procijeniti koliko je cijena bitkoina porasla od svojih prvih dana, jer se prva vrijednost mjerila u centima, tj. dijelovima centa negdje oko 0.01. $. Danas, procjenjuje se da je njegova vrijednost oko 6300 dolara, tako da se vrijednost ove kriptovalute nevjerovatno porasla za ovih deset godina.

RANE GODINE:  Prva bitkoin transkacija bila je privatna, jer skoro niko nije znao za njih. Ipak, pretpostavlja se da je prva transakcija bila između Nakamota i Hala Finija. Mnogi spekulišu da je Fini, koji je umro 2014. godine, zapravo bio niko drugi do Nakamoto Satoši.

Usvajanje i prihvatanje bitkoina je išlo u početku veoma sporo, a pažnju mejnstrim medija dobila je maja, 2010. godine, i taj dan je postao poznat kao “Bitcoin Pizza Day.” Naime, bio je 22. maj kada je prvi put je nešto plaćeno bitkoinima. Programer Laslo Hanječ kupio je dvije pice 10.000 bitkoina, koji su tada vrijedili oko 30 dolara. Kažu da su to najskuplje ikada plaćene pice, jer danas ti bitkoini vrijede daleko više, tačnije 63 miliona dolara!

  1. PREKRETNICA: Iako je napredak bitkoina i početkom 2013. godine djelovao spor, ova godina predstavlja prekretnicu jer je vrijednost sa 100 dolara skočila na nevjerovatnih 1000 dolara. To se desilo u periodu od svega mjesec dana, ali je ta vrijednost pala i prepolovila se u naredna četiri mjeseca. Bitkoin je ponovo vrijednost od 1000 dolara dostigao tek 2017. godine.

Ipak, za bitkoin je najviše značila kolumna Džoa Vizentala naslova “Mijenjam mišljenje o bitkoinu”, iako je samo dvije sedmice prije toga nazvao šalom.

U naredne tri godine, bitkoin je ostao na vrijednosti od nekih 400 dolara. Najznačajnije u ovom periodu bio je bankrot prve bitkoin mjenjačnice nakon što su hakeri ukrali bitkoina u vrijednosti od skoro 500 miliona dolara.

Ovaj hakerski napad, najveći do danas u tzv. kripto prostoru, ukazao je na velike bezbjedonosne propuste, ugrozivši reputaciju bitkoina u svijetu.

2017; Ovo je godina kada je bitkoin počeo da raste. Naime, nakon relativno mirne tri godine, bitkoin 2017. godine sa 1000 dolara skače čak na 20.000 dolara i to za svega par mjeseci.  Ovu godinu je obilježio i pokušaj dvije finansijske institucije da se uključe u tržište kriptovaluta. Naime, američke berze CME i Cboe stvorio platforme za trgovinu bitkoinima. Brojne poznate banke su takođe objavile da su zainteresovane za bitkoin, što je dodatno naduvalo balon zvan bitkoin i njegovu cijenu. Ipak, taj balon je počeo da puca negdje prije Božića i već u januaru 2018. godine bitkoin je pao sa 20.000 dolara na “svega” 10.000 dolara.

I tokom 2018.godine bitkoin je nastavio da pada, da bi se stabilizovao negdje na 7000 dolara. Još od juna ove godine, bitkoin se kreće između 6000 i 7000 dolara. Na njegovu desetogodišnjicu vrijednost iznosi tačno 6,305 dolara. Ipak, i dalje postoji bojazan za njegovu dugovječnost i opstanak, jers u mnogi uvjereni da će na kraju bitkoin propasti. Čak i argentinski preduzetnik Venses Ćazares, koji je proveo proteklih nekoliko godina uvjeravajući milijardere i milionere iz Silicijumske doline kako je bitkoin valuta budućnosti, sad više ni sam nije toliko siguran.

“Ne znam, možda uspije, možda ne uspije”, izjavio je on nedavno za Bloomberg, dodavši:”Kako bih što bolje objasnio, bitkoin je sada na onom nivou na kojem je internet bio 1992. godine”, rekao je Ćezares. (BUSINESS INSIDER)