PRIJEDOR – Stotinjak bivših radnika nekadašnje Fabrike celuloze i papira “Celpak” okupilo se na centralnog gradskom trgu u Prijedoru tražeći da im se namire potraživanja iz sredstava dobijenih prodajom stečajne mase.

Sretko Sovilj, koji je 2004. ostao bez posla nakon što je u ”Celpaku” otvoren stečaj, rekao je da dio novca stoji oročen u banci i da radnici, kao povjerioci, traže da im se proporcionalno isplati.

Prema tvrdnjama radnika, do sada im je isplaćeno 60 odsto potraživnja, a stečajni upravnik Mirjana Golić kaže da su svi povjerioci, pa i radnici, namireni u iznosu od 64 odsto priznatih potraživanja.

”Oročeno je oko 2.150.000 KM po parnicama koju preduzeće vodi sa četiri povjerioca”, potvrdila je Golićeva.

Ona je pojasnila da će ova sredstva, ukoliko ”Celpak” dobije tužbu, biti isplaćena preduzećima koja su tužila ”Celpak”, te da sredstva ne može podijeliti radnicima i rizikovati još jednu krivičnu prijavu.

”Radnici očekuju da im se isplate sva potraživanja. To je nemoguće. Zadovoljna sam postignutom cijenom imovine preduzeća, što je rijetko kome u postupku stečaja uspjelo”, istakla je Golićeva.

U nekadašnjem prijedorskom privrednom gigantu stečajni postupak je otvoren maja 2004. godine, a procijenjena vrijednost imovine iznosila je oko 25 miliona KM, a potraživanja stečajnih povjerilaca oko 16 miliona KM.

Stečajna masa unovčena je za oko 14.500.000 KM.

Bivši radnici ”Celpaka” najavili su za petak, 15. maj, novo okupljanje.

Izvor Agencije