ČIKAGO – Američki proizvođač aviona “Boing” prijavio je danas gubitak od skoro tri milijarde dolara u drugom kvartalu, pošto je kompanija suočena sa posljedicama dugotrajnog prizemljenja svog najprodavanijeg aviona “737 max”.

Neto gubitak “Boinga” u kvartalu završenom 30. juna iznosio je 2,94 milijarde dolara, što je najveći gubitak kompanije u proteklih 10 godina, prenosi agencija Rojters i podsjeća da je u istom periodu godinu ranije “Boing” imao profit od 2,20 milijardi dolara.

Prodaja je pala za 35 odsto na 15,75 milijardi dolara, podbacivši u odnosu na prosječnu prognozu od 18,55 milijardi dolara.

“Boing” je smanjio proizvodnju svog najpoznatijeg uskotrupnog aviona “737 max” i tokom drugog tromesečja je izvršio rezervisanje sredstva od skoro pet milijardi dolara za pokrivanje troškova, nakon prizemljenja širom sveta koja su usledila posle dva fatalna pada tog modela aviona u Etiopiji i Indoneziji.

U rezervisana sredstva uračunata je i kompenzacija koju će Boing morati da plati avio-kompanijama za kašnjenje isporuka.

2Boing” je, takođe, saopštio danas da je prvi let njegovog širokotrupnog aviona “777X” sada odložen do početka 2020. godine, zbog problema sa motorom kompanije Dženeral elektrik.

Dionice “Boinga” pale su za jedan odsto u elektronskom trgovanju. (Tanjug)instagram post onlineadvertisement on phoneузи малого тазаразмещение рекламы интернетновая почта оценочная стоимостьnew year eve in russia