BANJALUKA – Nadzorni odbor Investiciono-razvojne banke (IRB) RS danas je za v.d. direktora banke imenovao Bojana Golića, aktuelnog direktora Akcijskog fonda RS.

Pozicija direktora IRB-a ostala je upražnjena nakon što je Brane Stupar početkom maja podnio ostavku na tu funkciju koju je obrazložio “ličnim i profesionalnim razlozima”.

Predstavnici IRB-a danas su, inače, u opštinama Sokolac i Pale predstavili svoje aktivnosti.

Igor Bajić, rukovodilac Odjeljenja za marketing u IRB, izjavio je da je u Sokocu od aprila prošle godine plasirano oko 1,92 miliona KM kreditnih sredstava, od čega 118.000 KM mikro biznisu u poljoprivredi, 500.000 KM fizičkim licima za stambene kredite, dok su 1,3 miliona KM dobila pravna lica.

Na sastanku predstavnika IRB na Sokocu sa privatnim preduzetnicima, privrednicima, predstavnicima banaka, lokalne vlasti i poljoprivrednika istaknuto je da su krediti ove banke prvenstveno namjenjeni proizvodnim i uslužnim preduzećima.

Bajić je rekao da je danas privrednicima i privatnim preduzetnicima ukazano na veće mogućnosti korištenja kreditnih sredstava IRB-a, te izrazio nadu da će u narednom periodu biti veća visina odobrenih sredstava na podoručju Opštine.

On je napomenuo da IRB RS ima potpisane ugovore sa većinom banaka u RS, kao i sa tri mikrokreditna društva, tako da svi zainteresovani mogu dobiti informaciju o kreditima u filijali poslovnih banaka koje posluju na teritoriji opštine Sokolac.

Predstavnici IRB RS razgovarali su i u Palama sa lokalnim zvaničnicima i predstavnicima drugih relevantnih subjekata koji utiču na privrednu djelatnost i podsticanje razvoja, o situaciji na terenu i iznalaženju mogućnosti da na najefikasniji način budu prevaziđeni konkretni problemi sa kojima se suočavaju ovdašnji privrednici.

Bajić rekao je da je ovo bila prilika da na jednom mjestu bude uspostavljena komunikacija između IRB, privrednika i predstavnika banaka, a sve s ciljem pronalaženja najboljih rješenja za prevazilaženje eventualnih poteškoća, odnosno podsticanje daljeg razvoja.

On je podsjetio da je aktivno sedam kreditnih linija, te da su novim pravilima, koja su stupila na snagu početkom aprila, značajno snižene kamatne stope, koje se sada kreću od 3,6 do 5,9 odsto, što trenutno predstavlja najpovoljniji izvor sredstava na tržištu.

Izvor Agencije