SARAJEVO – Predsjednik Vlade FBiH Nedžad Branković izrazio je danas zadovoljstvo što Međunarodni monetarni fond (MMF) cijeni ozbiljnost namjera BiH koje se odnose na provođenje reformi i smanjenje javne potrošnje.

Komentarišući potpisivanje dogovora BiH sa MMF-om o trogodišnjem stend-baj aranžmanu od 1,2 milijarde evra, Branković je rekao novinarima da podržava prijedloge za redukciju javne potrošnje, te da to treba da bude konkretizovano kod rebalansa ovogodišnjeg federalnog budžeta.

On je napomenuo da svi nivoi vlasti u FBiH treba da naprave uštede od 414 miliona KM.

Premijer FBiH, koji prisustvuje sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, nije želio da komentariše inicijativu poslaničkog kluba SDP-a BiH, koja se odnosi na izglasavanje nepovjerenja federalnoj Vladi.

Predastavnički dom federalnog Parlamenta razmatra na današnjoj sjednici u Sarajevu prijedloge mjera za ublažavanje posljedica globalne ekonomske krize u FBiH

Ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda, tako|e, je izrazio zadovoljstvo zbog sklapanja stend baj aranžmana sa MMF-om i istakao da svi nivoi vlasti u FBiH moraju napraviti uštede od 414 miliona KM.

Bevanda je na konferenciji za novinare istakao da će ušteda u budžetu FBiH iznositi 184 miliona KM.

On je naglasio da će pismo namjere BiH do kraja sedmice biti upućeno Izvršnom odboru MMF-a u Vašington.

“BiH mora ispuniti određene uslove, a to su usvajanje zakona o akcizama, makroekonomskog okvira i rebalanse budžeta”, rekao je Bevanda.

On je ocijenio da je stend baj aranžmanom BiH uhvatila priključak sa ostatkom svijeta i dobila komunikaciju sa Svjetskom bankom, sa kojom od juče traju pregovori.

Prema njegovim riječima, BiH je dobila trogodišnji aranžman onako kako je to i tražila, a mnogo više sredstava od očekivanih.

Bevanda je dodao da rebalanse budžeta treba uraditi do kraja šestog mjeseca, kako bi bio uplaćen prvi dio tranše.

Federalni ministar finansija je istakao da će se tranše MMF-a koristiti za servisiranje inostranog duga.

On je podsjetio da je sa MMF-om sklopljen aranžman u iznosu od 1,2 milijardi evra, te da će u trogodišnjem periodu biti uplaćivane tranše od po 400 miliona evra na godišnjem nivou.

Izvor Agencije