SARAJEVO  – Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/ Majlinda Bregu izjavila je da se na zapadnom Balkanu ne može podstaći trgovina ako ne budu otklonjene prepreke i ne obezbijedi sloboda kretanja privrednika, vozača i građana, a kao prvi i najosnovniji korak mora se omogućiti građanima da putuju sa ličnom kartom.
Bregu je u obraćanju na onlajn sastanku ministara unutrašnjih poslova u okviru Berlinskog procesa o omogućavanju kretanja sa ličnom kartom na Balkanu, rekla da ovaj region nije savršen, ali da žele da izvuku najbolje iz ne baš tako dobre situacije.

Ona je naglasila da je RCC ponosan što omogućava postizanje sveobuhvatnog regionalnog sporazuma o kretanju sa ličnom kartom, ocjenjujući da komercijalni i trgovinski odnosi u regionu ne mogu više ostati ovakvi kakvi jesu, saopšteno je iz RCC-a.

“Trebamo imati zajedničko tržište, privrednici se trebaju slobodno kretati, granice trebaju biti otvorene 24 časa dnevno, svih sedam dana u sedmici, potrebne su nam digitalne usluge u službi ljudi, potrebne su nam inovacije”, poručila je Bregu.

Ona je ukazala da bez slobode kretanja nema zajedničkog tržišta, te da se ne može podstaći trgovina ako ne budu otklonjene prepreke i obezbijeđena sloboda kretanja privrednika, vozača i građana.

“Šest ekonomija zapadnog Balkana je pokazalo da mogu prevazići političku retoriku, a zeleni koridori su dobar primjer toga. Sloboda kretanja, međutim, zaslužuje veće zalaganje od reaktivnih i ad hok rješenja. Kao prvi i najosnovniji korak moramo omogućiti građanima da putuju sa ličnom kartom”, naglasila je Bregu.

Prema njenim riječima, putovanje sa ličnom kartom jedan je od od glavnih rezultata novog Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište za period 2021-2024. godinu.

“Neumorno radimo da u tome uspijemo i da dokument potvrde lideri na samitu u Sofiji u novembru”, dodala je Bregu.

Sastanak ministara unutrašnjih poslova u okviru Berlinskog procesa pod nazivom “Nacionalna, prekogranična bezbjednost ljudi u vrijeme pandemije: strategija, koordinacija i sinergija između EU i zapadnog Balkana”, organizovale su Bugarska i Sjeverna Makedonija kao predsjedavajuće Berlinskim procesom u 2020. godini.

Diskusiju o omogućavanju kretanja sa ličnom kartom u regionu Balkana, kojom je predsjedavao ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makenodije Oliver Spasovski, vodili su Bregu i ministri unutrašnjih poslova šest ekonomija zapadnog Balkana.

Zajedničko regionalno tržište je program u regionalnom vlasništvu, koji podržava Evropska komisija, a koji je usmjeren na povezivanje ekonomija zapadnog Balkana kroz slobodu kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala, regionalni digitalni, industrijski, investicioni i inovacioni prostor, i zeleni program.

Savjet za regionalnu saradnju je, zajedno sa EU, regionalnim vladama Ceftom i partnerima u naprednoj fazi pripreme ovog dokumenta i radi na sačinjavanju akcionog plana za koji se očekuje da bude potvrđen na samitu zapadnog Balkana u Sofiji početkom novembra. (Srna)