SKOPLJE – Nezaposlenost mladih u šest ekonomija zapadnog Balkana 2020. godine iznosila je 35,1 odsto, dok je taj procenat u EU 16,8 odsto, rekla je generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.
“Nezaposlenost, korupcija i odliv kvalifikovane radne snage su glavni izazovi s kojima se borimo, a tu je i dobro poznata činjenica da su ekonomski izazovi i dalje prisutni”, rekla je Bregu na panel-diskusiji o globalnim i regionalnim izazovima i izgledima za oporavak i rast.

Ona je dodala da je pravo pitanje kako iskoristiti potencijal regionalne ekonomske integracije i saradnje, da je zajedničko regionalno tržište jedna od mogućnosti.

Bregu je i pozvala da se podrži pokretanje Regionalne koalicije za radna mjesta i vještine kojom će se obezbijediti razvoj preduzeća, a sposobni mladi zadržati u regionu.

“To je naša prednost. Oni su naš najveći resurs. Oni su pokretači regionalne saradnje i pristupanja EU jer vide mogućnosti i ne nose istorijski teret sukoba ranijih generacija”, rekla je Bregu u Skoplju, na prvoj godišnjoj konferenciji makedonskog Ministarstva finansija “Ekonomski oporavak i rast nakon kovida”. (Srna)