BRATISLAVA – Članice Evropske unije jednoglasno podržavaju sporazum o slobodnoj trgovini sa Kanadom i zvanično će ga odobriti narednog mjeseca.

“Spremamo se za vanredni savjet ministara 18. oktobra na kom će ministri zvanično odobriti sporazum, kako bismo mogli da ga 27. oktobra potpišemo sa Kanadom”, izjavio je neimenovani zvaničnik EU na marginama trgovinskih pregovora EU u Bratislavi, a prenosi agencija Frans pres.

“Kanadski premijer Žistin Trido neće doći u Brisel u oktobru kako bi kući otišao praznih ruku”, dodao je taj zvaničnik.

Sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Kanade, pod nazivom Sveobuhvatni ekonomski i trgovinski ugovor (CETA), zvanično je zaključen 2014. godine, ali se otada suočio sa nizom oštrih kritika, zbog čega je njegova implementacija odložena.

Kako prenosi agencija Rojters, Evropska komisija se nada da će vlade članica EU odobriti CETA prije nego što zvanični Brisel 27. oktobra potpiše sporazum sa kanadskim vlastima.

Evropski parlament će, takođe, morati da se izjasni kako bi omogućio stupanje na snagu sporazuma u narednoj godini.

CETA je do sada najambiciozniji trgovinski sporazum EU i trebalo bi da, odmah pošto stupi na snagu, donese ukidanje carina na 98 odsto proizvoda. Taj sporazum takođe podrazumjeva regulatornu saradnju, održivi razvoj i pristup državnim tenderima.

Sindikati i ekološke grupe se, međutim, protive CETA, koji će, kako tvrde, pogoršati uslove rada.

Sporazum o trgovini između EU i SAD-a čeka Trampa i Hilari

Posljednji pokušaj da se prije kraja mandata američkog predsjednika Baraka Obame postigne sporazum o slobodnoj trgovini između Evropske unije i SAD nije uspio. Oko ovoga su se saglasili ministri trgovine iz zemalja članica Evropske unije.

“Nije realno da do kraja mandata Obamine administracije postignemo konačan sporazum”, izajvio je slovački ministar trgovine Peter Žiga, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom šest mjeseci.

Najnovijom odlukom, sudbina trgovinskog sporazuma se prebacuje u ruke SAD, odnosno u ruke Hilari Klinton ili Donalda Trampa, koji se u svojim predsjedničkim kampanjama protive trgovinskom sporazumu.

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem, koja vodi pregovore sa SAD, izjavila je da će novoj američkoj administraciji trebati pet do šest mjeseci da u potpunosti preuzme vlast, i da će zbog toga doći do prirodne pauze u pregovorima.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Evropske unije i SAD pod nazivom Sporazum o transatlanskoj trgovini i investicionom partnerstvu (TTIP) trebalo bi da omogući kreiranje najvećeg tržišta na svijetu od 850 miliona potrošača, koje će se protezati od Havaja do Litvanije.

Ovaj sporazum, o kom se pregovara od 2013. godine, postao je međutim goruće pitanje, u trenutku kada se u SAD, Francuskoj i Nemačkoj približavaju ključni izbori.

U Evropi je prisutan veliki strah da će TTIP ugroziti standarde EU u ključnim oblastima kao što su zdravstvo i socijalna zaštita.

Tom sporazumu se najviše protivi Francuska, čiji je ministar trgovine Matijas Fekl izjavio da socijalistička Vlada više ne podržava nastavak pregovora, apelujući na Evropu da odustane od pregovora. (Agencije)